Kafeina gjatë shtatëzanisë: Profili i sigurisë dhe doza ditore e rekomanduar

2020-02-14 në ora 19:18

Kafeina është një stimulues që siguron një nxitje të energjisë dhe ju bën të ndjeheni më vigjilent. Ndërsa, kafeina konsiderohet e sigurt për popullatën e përgjithshme, autoritetet shëndetësore këshillojnë kufizimin e marrjes suaj kur prisni të bëheni me fëmijë.

Ky artikull i shkruar nga Healthline diskuton se sa kafeinë mund të konsumoni në mënyrë të sigurt gjatë shtatëzanisë përcjell Gazeta Shneta.

Kafeina ka shumë përfitime të mundshme, por ekziston shqetësimi se mund të jetë e dëmshme kur konsumohet gjatë shtatëzanisë.

Gratë shtatzëna metabolizojnë kafeinën shumë më ngadalë. Në fakt, mund të duhen 1,5–3,5 herë më shumë për të eleminuar kafeinën nga trupi juaj.

Kafeina gjithashtu kalon placentën dhe hyn në rrjedhën e gjakut të foshnjës, duke ngritur shqetësime se mund të ndikojë në shëndetin e foshnjës.

Kolegji Amerikan i Gjinekologëve të Obstetërve, deklaron se sasitë e moderuara të kafeinës – më pak se 200 mg në ditë – nuk janë të lidhura me një rrezik të rritur të abortit ose lindjes së parakohshme.

Sidoqoftë, hulumtimi sugjeron që marrja më e madhe se 200 mg në ditë mund të rrisë rrezikun e abortit.

Efektet e tjera negative anësore të kafeinës përfshijnë presionin e lartë të gjakut, rrahjen e shpejtë të zemrës, rritjen e ankthit, marramendjen, shqetësimin, dhimbjen e barkut dhe diarre.

Së bashku me kufizimin e marrjes tuaj ditore të kafeinës, duhet të merrni parasysh edhe burimet e tjera ku është pranishme kafeina.

Për shembull, ‘Akademia e të Ushqyerit dhe Dietologjisë’ rekomandon shmangien e pijeve energjike tërësisht gjatë shtatëzanisë.

Përveç kafeinës, pijet energjike zakonisht përmbajnë sasi të larta sheqernash të shtuar ose ëmbëlsues artificial, të cilave u mungon vlera ushqyese. /Gazeta Shneta /