Kalimi i kohës para ekraneve të pajisjeve elektronike, lidhet me ADHD, agresionin dhe ankthin tek fëmijët

2022-05-16 në ora 23:43

Një kalim i gjatë i kohës para ekraneve të pajisjeve elektronike, rrit rrezikun e problemeve të sjelljes tek fëmijët si ADHD, agresioni, ankthi dhe depresioni, sipas një studimi të ri.

Fëmijët po zgjedhin mediat elektronike në vend të leximit, lojës dhe bashkëveprimit me familjen dhe bashkëmoshatarët.

Shkencëtarët në Universitetin e Calgary, thonë se kjo po ndikon në zhvillimin e tyre social – duke çuar në sjellje “të brendshme” ose “të jashtme”, përcjell Gazeta Shneta.

“Rritja e nivelit të kohës para ekranit të pajisjeve elektronike në fëmijërinë e hershme ka shkaktuar shqetësim midis mjekëve, politikëbërësve dhe prindërve në lidhje me efektet e tyre të mundshme në shëndetin mendor të fëmijëve,” shkruajnë autorët.

“Ky studim gjeti korrelacione të vogla, por domethënëse midis kohës para ekranit dhe problemeve të sjelljes së brendshme dhe të jashtme të fëmijëve. Madhësia e këtyre korrelacioneve është e krahasueshme me atë të gjetur në meta-analiza të tjera, midis kohës para ekranit dhe aftësive gjuhësore të fëmijëve dhe performancës akademike.”

Shkencëtarët grumbulluan të dhëna nga 87 studime në mbarë botën, ku përfshiheshin 159,425 fëmijë nën 12 vjeç.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Problemet e jashtme si ADHD (çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes) dhe agresioni u rritën me 11 për qind me rritjen e kohëzgjatjes së kohës para ekranit.

Normat e ankthit, depresionit dhe çrregullimeve të tjera mendore – të njohura kolektivisht si kushte të brendshme – u rritën me shtatë për qind.

“Ne gjetëm korrelacione më të forta midis kohës së ekranit dhe problemeve të jashtme te djemtë krahasuar me vajzat,”.

“Ndërsa shikojnë mediat në ekran, fëmijët mund të ekspozohen ndaj përmbajtjeve të papërshtatshme, agresionit dhe dhunës,” vazhdojnë autorët. “Në përputhje me teorinë e të mësuarit social, fëmijët mund të bëhen të desensibilizuar pas ekspozimeve të përsëritura dhe të modelojnë përmbajtje agresive ose të dhunshme ndaj të tjerëve.”

Prindërit duhet të jenë më të vëmendshëm ndaj kohës së fëmijëve para ekranit.

Udhëzimet sugjerojnë që prindërit duhet të monitorojnë kohën para ekranit dhe të sigurohen që përmbajtja është e përshtatshme për moshën. Ata gjithashtu duhet të kufizojnë ekspozimin ndaj dhunës, të komunikojnë me fëmijët e tyre rreth imazheve të papërshtatshme dhe të modelojnë zakone të shëndetshme të pajisjes.

“Efektet e kohës para ekranit në shëndetin mendor të fëmijëve janë debatuar në mënyrë rigoroze. Disa literatura sugjerojnë se koha para ekranit mund të lidhet me rrezikun e rezultateve të dobëta të shëndetit mendor duke zëvendësuar gjumin dhe aktivitetet fizike, si dhe shkëmbimet sociale dhe mundësitë e të mësuarit”, thonë studiuesit.

Ky studim i ri është publikuar në revistën ‘JAMA Psychiatry’. /Gazeta Shneta/