Këto janë shkaqet që shkaktojnë infeksione vaginale

2018-01-11 në ora 14:05

Myku është një organizëm që normalisht jeton në mukozën vaginale në sasi të vogël. Infeksioni mykotik vaginal ndodh kur shtohet numri i qelizave fungale mykotike që rriten në vagine.

Të paktën 75% e femrave e përjetojnë qoftë edhe një episodë mykoze vaginale gjatë jetës së tyre. Edhe pse është një infeksion që jep shqetësime të konsiderueshme, nuk është serioz dhe është lehtësisiht i trajtueshëm.

Zhvillimi i infeksionit favorizohet në situata kur ulet PH vaginal nën 5. Një mukozë vaginale e shëndetshme ka baktere në sasi të konsiderueshme dhe pak qeliza mykotike.

Nuk është infeksion seksualisht i transmetueshëm dhe të gjitha femrat duhet të dinë se kjo imbalancë shkaktohet nga faktorë të ndryshëm si psh:

1. Përdorimi i antibiotikeve

2. Niveli i lartë i hormoneve estrogjenike që ndodh zakonisht gjatë shtatëzanisë, gjatë përdorimit të disa llojeve të kontraceptivëve oralë.

3. Diabeti

4. HIV

5. Përdorimi i kortizonikëve

6. Obeziteti

7. Sëmundje kronike që ndikojnë në çrregullimet e imunitetit.

Siptomat kryesore të një infeksioni mykotik vaginal janë:

1. Djegie vaginale dhe në organet e jashtme genitale.

2. Kruajtje dhe skuqje.

3. Djegie apo dhimbje gjatë urinimit.

4. Djegie apo dhimbje gjatë marëdhënies seksuale.

5. Sekrecione vaginale të bardha, të trasha, të shtuara, pa erë.

/ Gazeta Shneta /