Këto veprime gjatë shtatzënisë që shmangin lindjen me prerje cezariane

2018-08-18 në ora 09:29

Gratë shtatzëna që kanë një dietë të shëndetshme dhe ushtrime të rregullta të moderuara kanë më pak gjasa të kenë një prerje cezariane, të fitojnë peshë të tepruar ose të zhvillojnë diabetin gjatë shtatzënisë, sipas një studimi të udhëhequr nga Queen Mary University në Londër duke përdorur të dhëna nga mbi 12,000 gra .

Studimi, i botuar në BMJ, është projekti më i madh hulumtues në botë që shqyrton ndërhyrjet në stilin e jetës në shtatzëni, duke përfshirë më shumë se 50 kërkues nga 41 institucione.

Rezultatet e tij janë përdorur së fundmi nga Zyrtarët Kryesorë të Mjekësisë në Mbretërinë e Bashkuar në Infographics të Departamentit të Shëndetësisë mbi aktivitetin fizik në shtatzëni, i cili rekomandoi të paktën 150 minuta aktivitet të moderuar me intensitet çdo javë, transmeton Gazeta Shneta.

Profesor Shakila Thangaratinam nga Qendra e Kërkimit për Shëndetin e Grave të QMUL-it thotë: Gjetjet tona janë të rëndësishme sepse shpesh mendohet se gratë shtatzëna nuk duhet të ushtrojnë sepse mund të dëmtojnë foshnjën, por ne tregojmë se foshnjat nuk ndikohen nga aktiviteti fizik ose dieta, dhe se ka përfitime shtesë duke përfshirë një reduktim të rrezikut gjatë shtatzënisë, diabetin në shtatzëni dhe rrezikun për të kërkuar një seksion cezarian.

Dieta e kombinuar me aktivitetin fizik ka reduktuar në mënyrë të konsiderueshme shtim në peshë të nënës gjatë shtatzënisë me një mesatare prej 0.7 kg krahasuar me grupin e kontrollit duke ulur shanset e nënës që ka një seksion cezariane me rreth 10 për qind.

Studimi është financuar nga programi i Vlerësimit të Teknologjisë Shëndetësore (HTA) të Institutit Kombëtar të Shëndetit (NIHR)./Gazeta Shneta/