Kjo është arsyeja përse sistemi imunitar ndryshon gjatë shtatzënisë

2018-09-16 në ora 11:34

Hulumtimi e vendos sistemin para imunitetit dhe qëndron në kontrollin e shtatzënisë. Megjithatë, viruset dhe bakteret mund ta nxjerrin atë, gjë që çon ndonjëherë në pasoja të tmerrshme.

Gjatë shtatzënisë, sistemi imunitar i nënës është në fluks të vazhdueshëm.

Megjithëse tani është pranuar gjerësisht se ekziston një bashkëveprim i imët në mes të qelizave të nënës dhe fetusit për të mbështetur një shtatzëni të shëndetshme, shumë studime kanë përdorur modelet e miut për të hetuar këtë.

Hulumtimi i ri i botuar këtë javë në revistën “Science Immunology” hedh dritë të re mbi mënyrën se si ndryshon sistemi imunitar i gruas gjatë shtatzënisë, transmeton Gazeta Shneta.

Për të lejuar që embrionin në zhvillim të implikohet, disa prej qelizave të saj pushtojnë aktivisht rreshtimin e mitrës. Kjo çon në një kaskadë inflamatore, e ngjashme me ngjarjet që ndodhin gjatë shërimit të plagëve.

Nëse inflamacioni nuk mund të ndodhë, implantimi nuk mund të vazhdojë, duke theksuar rëndësinë e molekulave dhe qelizave inflamatore në këtë proces.

Sistemi imunitar nuk vepron në izolim dhe tani jemi shumë të interesuar në profilizimin e ndërveprimit të saj me aspekte të tjera të biologjisë së nënave, të tilla si gjenetika, metabolizmi i tyre dhe komunitetet mikrobiale të trupit për të dalë me një orë biologjike holistike të shtatzënisë’’./Gazeta Shneta/

Kliko këtu për t’u informuar me testin që duhet ta bëjë secila nënë shtatzënë për të konfirmuar se shëndeti gjenetik i foshnjës në ardhje është në rregull.