Konstipacioni në shtatëzani, mund të sjellë disa komplikime, ja çfarë duhet të dini

2020-07-02 në ora 19:00

Konstipacioni është një simptomë e zakonshme që shumë gra përjetojnë gjatë shtatëzanisë.

Disa gra kanë konstipacion në një fazë të hershme të shtatëzanisë së tyre, ndërsa kjo nuk prek gratë e tjera deri në fazat më të vonshme thotë burimi MedicalNewsToday transmeton Gazeta Shneta.

Shkaku i konstipacionit gjatë shtatëzanisë varet nga faza në të cilën ndodheni. Shkaqet e mundshme përfshijnë:

Hormonet

Ndryshimi i niveleve të hormoneve në shtatzëninë e hershme bën që zorrët të ngadalësojnë lëvizjen e jashtëqitjes në zorrë. Kjo vonesë rrit sasinë e ujit që zorra e trashë thith nga jashtëqitja, gjë që e bën atë më të fortë dhe të vështirë për t’u kaluar.

Vitamina prenatale

Vitaminat prenatale janë plot me hekur, një mineral i rëndësishëm që ndonjëherë mund të jetë i mangët gjatë shtatëzanisë. Hekuri mund të shkaktojë kapsllëk dhe jashtëqitje të zezë.

Presioni nga mitra

Në shtatzëninë e mëvonshme, mitra në rritje mund të bëjë presion në zorrë, duke e bërë më të vështirë lëvizjen e jashtëqitjes nëpër zorrë.

Komplikimet që mund të vie nga konstipacioni

Në shumicën e rasteve, konstipacioni në shtatzëni është jetëshkurtër dhe zgjidhet me asnjë trajtim.

Në raste të rralla, megjithatë, mund të jetë i tipit të zgjatur ku mund të shkaktojë ‘impaksion fekal’, i cili mund të ketë nevojë për heqje nga një mjek.

Përdorimi i vazhdueshëm i llojeve të caktuara të laksativit mund të bëjë që zorrët të “harrojnë” si të shtyjnë jashtëqitje nëpër zorrë.

Këto ilaçe gjithashtu mund të shkaktojnë pabarazitë e elektrolitit ose të lëngjeve në disa gra.

Është më mirë të flisni me një mjek për llojet e laksativëve për të marrë dhe sa shpesh t’i merrni ato. /Gazeta Shneta/