Kujdes sjelljet prindër, kjo mund të ndikojë në vetëvrasje tek fëmijët tuaj në fazën e adoleshencës

2017-12-20 në ora 14:22

Sa shpesh ju tregoni fëmijëve tuaj se ata kanë bërë një punë të mirë? A u tregoni se jeni krenar për ta? A ndihmoni me detyrat e shtëpisë? A jeni angazhuar emocionalisht me fëmijët tuaj?

Një vështrim i ri në një studim tregon një lidhje të rëndësishme midis sjelljeve të prindërve dhe mendimeve të vetëvrasjes midis adoleshentëve, sipas një prezantimi të dhënë nga dy profesorë të Universitetit të Cincinnatit në konferencën e Shoqatës Amerikane të Shëndetit Publik të këtij viti, transmeton Gazeta Shneta.

Profesorët e UC Keith King dhe Rebecca Vidourek kanë kryer një analizë të dhënash të të dhënave nga “Anketa Kombëtare për Përdorimin dhe Shëndetin e vitit 2012”, e cila siguron të dhëna kombëtare dhe shtetërore për përdorimin e duhanit, alkoolit, drogave të paligjshme – duke përfshirë përdorimin jo-mjekësor të barnave me recetë – dhe shëndetin mendor në Shtetet e Bashkuara.

Gjetjet e tyre treguan se fëmijët ndërmjet moshës 12 dhe 17 vjeç kanë më shumë gjasa të mendojnë, planifikojnë dhe të bëjnë vetëvrasje kur prindërit e tyre nuk angazhohen në sjellje të caktuara që u tregojnë fëmijëve të tyre që ata kujdesen për to.

“Fëmijët duhet të dinë se dikush u’a ruan shpinën dhe për fat të keq, shumë prej tyre nuk e bëjnë. Ky është një problem i madh”, tha King.

Në mënyrë të ngjashme, fëmijët 12 dhe 13 vjeç me prindërit që rrallë ose kurrë nuk u kanë thënë atyre se kanë bërë një punë të mirë ose kanë ndihmuar me detyrat e shtëpisë kanë qenë në rrezik tepër të lartë për vetëvrasje.

“Prindërit na pyesin gjatë gjithë kohës,” Çfarë mund të bëjmë? “, tha King, i cili koordinon programin e doktoraturës për promovimin dhe edukimin e UC dhe shërben si drejtor i Qendrës për Shkencën e Parandalimit. “Ju mund t’u thoni atyre se jeni krenarë për ta, se ata kanë bërë një punë të mirë, të përfshiheni me ta dhe t’i ndihmoni me detyrat e shtëpisë”.

“Një çelës i suksesit është që të sigurohet që fëmijët ndihen të lidhur pozitivisht me prindërit dhe familjen e tyre”, shtoi Vidourek, e cila shërben si bashkëdrejtoreshë e Qendrës për Shkencën e Parandalimit.

Rreziku i sjelljeve vetëvrasëse në mesin e adoleshentëve të moshës shkollore, edhe pse më e ulët se në mesin e 12 dhe 13-vjeçarëve, është ende dukshëm më i lartë kur prindërit e tyre nuk janë të përfshirë emocionalisht.

Për shembull, 16 dhe 17 vjeçarët, prindërit e të cilëve rrallë ose kurrë nuk u kanë thënë fëmijëve se janë krenarë për ta, kanë rreth tre herë më shumë gjasa që të kenë mendime vetëvrasëse dhe pothuajse katër herë më shumë gjasa të bëjnë një plan vetëvrasjeje dhe të bëjnë vetëvrasje se moshatarët prindërit e të cilëve ndonjëherë ose shpesh e bëjnë një gjë të tillë.

Kjo mund të duket premtuese kur krahasohet me grupmoshën më të re, por ulja e mosmarrëveshjeve të sjelljeve vetëvrasëse tek fëmijët e moshës 14 vjeç e lart mund të rrjedhë pjesërisht nga adoleshentët, duke gjetur mekanizma të tjerë përballues për t’u marrë me mungesën e angazhimit prindëror”.

”Këtu bën pjesë përfshirja në droga, përdorimi dhe sjelljet seksuale me rrezik të lartë, tha King.”Është diçka që ndodhë vazhdimisht, pavarësisht nga gjinia, pavarësisht nga raca – është çdo kund”, tha ai. / Gazeta Shneta