Kujdesi parësor gjatë udhëtimeve të detyrueshme në kohë të pandemisë

2020-03-13 në ora 16:58

Udhëtarët janë gjithnjë e më shumë në avantazh për kapje të virusit, pasi pandemia ka përfshirë globin, duke nxitur kufizime të udhëtimit, anulime dhe pezullime.

Poashtu, sipas CNN, të rriturit e të moshuarit dhe udhëtarët me çështje themelore shëndetësore duhet të shmangin situatat që i vënë ata në rrezik më të madh për sëmundje më të rënda.

Kjo nënkupton shmangien e vendeve të mbushura me njerëz, shmangien e udhëtimeve jo thelbësore siç janë udhëtimet me aeroplan të gjatë dhe veçanërisht shmangien e hipjes në anije lundrimi transmeton Gazeta Shneta.

Të gjithë udhëtarët duhet të jenë të vetëdijshëm për virusin, t’i kushtojnë vëmendje këshillave të udhëtimit dhe udhëzimeve shëndetësore, të largohen nga zonat me ndikim të madh dhe të ushtrojnë masa parandaluese.

Ndërsa dezinfektimi është i dobishëm, larja e shpeshtë e duarve është ndër masat më të mira të një udhëtari, thonë ekspertët e sëmundjes infektive.

“Edhe nëse ka një virus në mjedisin e pajetë, nuk do të hidhet nga vendi dhe t’ju kafshojë në kyçin e këmbës”, thotë Dr. William Schaffner, profesor i mjekësisë në sektorin e sëmundjeve infektive të Universitetit Vanderbilt.

“Ju duhet ta prekni atë, dhe pastaj të prekni hundën ose gojën tuaj. Kështu që duar që i kemi janë ndërmjetës i rëndësishëm. Dhe këtu do ta vë theksin”, tha ai.

Lani ose sanifikoni duart pasi prekni sipërfaqet në aeroporte dhe aeroplan.

CDC këshillon larjen e duarve shpesh me sapun dhe ujë për të paktën 20 sekonda.

Një sanitizues dore me bazë alkooli me të paktën 60% alkool mund të përdoret kur sapun dhe ujë nuk janë në dispozicion.

Shumica e viruseve nuk përhapen lehtë në aeroplan për shkak të mënyrës se si qarkullon dhe filtrohet ajri, thotë CDC. /Gazeta Shneta/