Kur është koha më e mirë për të marrë vitamina

2019-09-21 në ora 16:07

Shumë njerëz zgjedhin të marrin vitamina dhe shtesa të tjera dietike. Sidoqoftë, efektiviteti i një vitamine mund të ndryshohet nga koha dhe mënyra se si një person konsumon vitamina.

Koha e ditës, ushqimi dhe marrja e lëngshme mund të kenë efekte negative ose pozitive në mënyrën sesi funksionon një vitaminë dhe sa nga vitamina absorbohet nga trupi shkruan Medicalnewstoday.

Profesionistët mjekësorë shpesh rekomandojnë të hani një dietë të larmishme dhe të pasura me lëndë ushqyese, në vend që të mbështeteni në vitamina dhe shtesa.

Sidoqoftë, njerëzit duhet t’i qasen përdorimit të vitaminës me kujdes pasi ato mund të sjellin pasoja të padëshiruara kur kombinohen me recetë ose së bashku me ilaçe.

Ka disa, të tilla si vitamina-E dhe beta-Karoteni, që kur merren në doza të mëdha mund të jenë të dëmshme ose fatale përcjell Gazeta Shneta.

Gratë shtatzëna duhet të bëjnë kujdes të veçantë kur zgjedhin suplemente. Për shembull, nivelet e larta të vitaminës A mund të shkaktojnë paaftësi kongjenitale.

Nga ana tjetër, acidi folik mund të ndihmojë në zhvillimin e fetusit dhe të parandalojë spina bifida.

Disa studiues sugjerojnë që metoda më e mirë për të marrë vitaminat nuk është aspak përmes shtojcave.

Ata sugjerojnë që një person të hajë ushqime të pasura me lëndë ushqyese si: Lakër jeshile, spinaq, arra, fruta dhe mish pa yndyrë.

Ata argumentojnë se një vitaminë nuk mund të zëvendësojë një dietë të shëndetshme dhe të rrumbullakosur mirë.

-Kohët më të mira për lloje të ndryshme të vitaminave

Kur të merrni vitamina B

Vitaminat B përdoren për rritjen e energjisë dhe uljen e stresit. Ekzistojnë tetë lloje të ndryshme të vitaminave B, secila ka një funksion të veçantë për trupin. Llojet e vitaminave B përfshijnë:

-Tiamina, Riboflavina, Vitaminë B6, Niacina, Biotina, Vitamin B12- acid folik dhe acidi pantotenik.

Këto vitamina B mund të merren në të njëjtën kohë. Në fakt, kompanitë ofrojnë komplekse vitaminash, të cilat janë kombinime të sasisë ditore të secilit prej 8 llojeve të vitaminave B.

Koha më e mirë e ditës për të marrë një vitaminë B është pasi të zgjoheni. Marrja e vitaminave B në stomak bosh supozohet se do të ndihmojë në përthithjen e vitaminës.

Marrja e vitaminave B gjithashtu ka tendencë të rrisë energjinë, kështu që marrja e tyre shumë vonë në ditë mund të ndikojë në aftësinë e një personi për të fjetur.

Vitamina të tretshme në ujë

Vitaminat e tretshme në ujë nuk prodhohen ose ruhen nga trupi, kështu që këto duhet të merren përmes dietës ose shtojcave.

Llojet e vitaminave të tretshme në ujë përfshijnë: Vitaminë C, shumica e llojeve të vitaminës B.

Vitamina C konsiderohet e sigurt për t’u marrë në sasi të rekomanduara.

Ajo është gjetur në një shumëllojshmëri të produkteve bimore, të tilla si lëng portokalli, grejpfrut, dhe limon. Trupi nuk e ruan vitaminën C, kështu që njerëzit duhet ta marrin atë çdo ditë, në mënyrë ideale në doza të vogla gjatë gjithë ditës.

Vitamina të tretshme në yndyrë

Vitaminat e tretshme në yndyrë janë të nevojshme në doza të vogla. Marrja e dozave të mëdha të vitaminave të tretshme në yndyrë mund të jenë të dëmshme ose toksike për trupin e një personi.

Disa shembuj të vitaminave të tretshme në yndyrë përfshijnë: vitamina A, vitamina D, vitamina E dhe vitaminë K.

Këto vitamina ruhen në mëlçinë e trupit dhe indet yndyrore. Prandaj, ato nuk janë të nevojshme aq shpesh.

Një person mesatar dhe i shëndetshëm me një dietë të ekuilibruar do të marrë mjaft vitamina të tretshme në yndyrë gjatë dietës së tyre të rregullt. /Gazeta Shneta/