Kur ndodhë që një pacientë mund të mbetet padiagnozë pavarësisht simptomave të shfaqura

2021-05-05 në ora 00:28

Është e mundur që nuk ka asgjë më zhgënjyese ose shqetësuese për një pacientë apo mjekun e tij kur përballen me një grup simptomash – dhe asnjë përgjigje definuese për atë që nënkuptojnë këto simptoma.

Asnjë emër, asnjë gjendje e përputhshme për atë grup simptomash që do të thotë se pacienti është i padiagnostikuar shkruan Very Well Health përcjell Gazeta Shneta.

“Dështimi për të diagnostikuar” është terminologjia e përdorur nga mjekët për të treguar se një pacientë ka një sërë simptomash që nuk janë diagnostikuar.

Pse ndodhë që ndonjëherë nuk mund të përcaktohet një diagnozë?

Shkenca e mjekësisë mund të jetë shumë e përparuar, por kjo nuk do të thotë se është gjithmonë e saktë ose e përsosur. Mund të ketë mungesë të diagnozës për shkak të këtyre situatave:

– Vetë simptomat mund të jenë të vështira për t’u identifikuar. Një dhimbje koke e rastit mund të jetë thjesht një dhimbje koke, ose mund të jetë një simptomë e një problemi më të madh.

– Sistemi i trupit që shkakton simptomat mund të mos jetë i qartë dhe pacienti mund të zbulojë se po viziton specialistin e gabuar, duke çuar në një vonesë në diagnozë.

– Pacienti mund të ketë më shumë se një problem mjekësor që e bën procesin e diagnozës konfuze.

– Mund të ketë ndërveprime midis barnave ose suplementeve që pacienti tashmë merr, duke çuar në simptoma të shkaktuara nga ato konflikte.

– Ka shumë diagnoza që nuk kanë teste përfundimtare të përdorura për t’i përcaktuar ato, ose që nuk mund të diagnostikohen vërtet derisa një pacient të vdesë (pas autopsisë).

– Problemi i vërtetë mjekësor mund të jetë shumë i pazakontë ose jo i përshtatshëm për moshën e pacientit. Mjeku mund të mos konsiderojë një diagnozë që është shumë e rrallë, për atë moshë të pacientit. Për shembull, kanceri i mushkërive në një person më të ri do të ishte shumë i pazakontë.

– Ka mijëra sëmundje të rralla, saqë pak profesionistë mjekësorë dinë shumë për to.

– Pacienti mund të mos jetë plotësisht i sinqertë në lidhje me simptomat. Një pacient që pretendon se nuk pi alkool por ka dhimbje në rajonin e mëlçisë së tij, nuk mund të diagnostikohet menjëherë me cirrozë të mëlçisë.

– Mund të mos ketë emër që tregon një diagnozë specifike. Shkenca mjekësore mund të mos ketë përcaktuar ende një diagnozë të emëruar.

Sa shpesh janë rastet me pacientët e padiagnostikuar?

Statistikat mbi frekuencën e diagnozave të humbura ndryshojnë në varësi të simptomave ose diagnozës eventuale. Disa shembuj janë:

– Glaukoma: vlerësohet se 1.5 milion pacientë në SHBA nuk janë diagnostikuar.

– Apnea e gjumit: vlerësohet se 23.5 milion pacientë në SHBA nuk diagnostikohen.

– Kanceri i vezoreve: për shkak se mund të shkojnë për shumë muaj pa simptoma tek gratë dhe ato simptoma zakonisht mendohet se ngjajnë më shumë me probleme gastrointestinale, nuk është e pazakontë që këto diagnoza të humbasin.

Këto janë vetëm disa nga shembujt. Një diagnozë e humbur mund të ndodhë në pothuajse çdo sëmundje ose gjendje të caktuar. /Gazeta Shneta/