Ky komplikim vdekjeprurës është në rritje tek gratë shtatzëna

2018-08-05 në ora 11:39

Rreziku i një sulmi në zemër gjatë shtatëzanisë është deri 25% më i lartë që nga viti 2002. Ja pse mjekët mendojnë se po ndodh tek gratë shtatzëna.

Një studim i ri thekson rëndësinë e njohjes së faktorëve të rrezikut kardiovaskular dhe shikimin e simptomave të dyshimta – edhe nëse jeni e re dhe e shëndetshme.

Rreziku i vuajtjes së një sulmi në zemër gjatë shtatzënisë, lindjes ose gjatë dy muajve pas lindjes, u rrit në 25% midis viteve 2002 dhe 2014, sipas një studimi të ri të publikuar në Proçedurat e Klinikës Mayo.

Autorët e studimit thonë se rreziku në rritje është alarmues, veçanërisht pasi përparimet mjekësore kanë përmirësuar kujdesin e sëmundjeve kardiovaskulare gjatë kësaj kohe.

Autori i parë Nathaniel Smiloëitz, një kardiolog intervenues në  Langone Health, thotë se vendimi i ekipit të tij për të studiuar këtë prirje ishte bazuar në episodet që ata kishin parë në spitalin e tyre si dhe spitalet në të gjithë vendin.

“Ne kemi hasur në gra që vijnë gjatë ose pas shtatëzanisë me një atak në zemër, dhe është gjithmonë e papritur dhe tronditëse për gruan e cila ishte ndryshe e shëndoshë para kësaj ngjarje”, thotë Dr Smiloëitz për Health, transmeton Gazeta Shneta.

“Nuk ka shumë literaturë për këtë temë, prandaj vendosëm të hedhim një vështrim.” Ky studim nuk ishte i dizajnuar për të përcaktuar se pse normat e sulmit në zemër gjatë dhe pas shtatzënisë janë rritur, por autorët kanë disa dyshime.

“Gratë po presin më gjatë për të pasur fëmijë dhe gratë që janë shtatzëna sot janë më të vjetra se ata ishin një dekadë më parë”, thotë Dr Smiloëitz./Gazeta Shneta/