Lindja në shtëpi është e mirë por jo për të gjitha gratë

2018-08-05 në ora 07:35

Disa gra me të vërtetë kanë dëshirë të lindin në shtëpi, por për disa nëna që do të jenë kjo zgjedhje mund të jetë e rrezikshme, sugjeron një studim i ri.

Ka gra që kanë probleme që mund të rrisin rreziqet në shtatzëni, por ende ka gjasa që të kenë rezultate të mira që ofrohen në shtëpi ose në një qendër lindjeje. Këto çështje përfshijnë të qenit mbi 35 vjeç, mbipeshë ose që kanë lindur në mënyrë vaginale pas një lindjeje cezariane, thanë hulumtuesit.

Në fakt, studimi zbuloi se rreziku i vdekjes së fetusit ishte tetë deri në 10 herë më i lartë për një dërgim në shtëpi me këta faktorë të rrezikut.

“Shumë gra shtatzëna nuk shohin një opsion pa rrezik”, tha Cheyney. Ato shohin dy opsione të ndryshme me një nivel rreziku të lidhur me secilin, shpjegoi Cheyney, një profesor i asociuar i antropologjisë mjekësore në Oregon State University në Corvallis, transmeton Gazeta Shneta.

Qendra e lindjes është një strukturë shtëpiake në kuadër të sistemit të kujdesit shëndetësor me personel nga mamitë dhe nganjëherë nga një mjek. Këto qendra, disa brenda spitaleve, janë të dizajnuara që të japin lindjen më natyrale dhe më pak mjekësore.

“Familjet mund të negociojnë mundësinë e një ndërhyrjeje në një mjedis spitalor, si një seksion cezarian, që ata nuk duan apo kanë nevojë”, tha Cheyney.

Por ata gjithashtu e kuptojnë se të kesh një fëmijë jashtë spitalit mund të jetë i rrezikshëm nëse ndodh një emergjencë, tha ajo.

“Ndërsa një studim nuk mund t’i tregojë një individi se cili opsion është më i miri për ta, ky hulumtim i lejon konsumatorët të sjellin të dhëna në biseda që, në të kaluarën, mund të jenë drejtuar më shumë nga frika se informacioni”, tha ajo.

Gratë që kanë një rrezik të ulët për ndërlikime janë kandidatë të mirë për lindjet në shtëpi, nëse mbikëqyren nga një mami dhe kanë qasje të shpejtë në një spital, tha Cheyney./Gazeta Shneta/

– Kliko këtu për t’u informuar me testin që duhet ta bëjë secila nënë shtatzënë për të konfirmuar se shëndeti gjenetik i foshnjës në ardhje është në rregull.