Marrja e anti-depresantëve para shtatzënisë parandalon këto sëmundje tek foshnja

2017-05-03 në ora 18:53

Antioksidantët luajnë një rol vendimtar në parandalimin e fillimit të sëmundjes dhe mund të bëjnë të gjitha ndryshimet në përcaktimin nëse fëmijët zhvillojnë ose jo intolerancën e glukozës. Sipas një studimi të ri të Spitalit të Fëmijëve të Filadelfias (CHP), gratë që konsumojnë sasi të mëdha të antioksidantëve para dhe gjatë shtatëzanive të tyre, mund të mbrojnë fëmijët e tyre nga diabeti dhe obeziteti, transmeton Gazeta Shneta.

Duke vënë në dukje se dietat e larta në yndyrnat e dëmshme dhe karbohidratet shkaktojnë stres oksidativ që çon në obezitetin dhe diabetin e fëmijës, studiuesit vendosën të studiojnë efektin që antioksidantët kanë në lehtësimin e fillimit të tyre. Ekipi ushqeu katër grupe të minjëve në një dietë të lartë me yndyrë, kolesterol, një dietë të shëndetshme dhe një tjetër më të ekuilibruar. Dy grupet e para morën dietat e tilla pa antioksidantë shtesë, ndërsa dy të tjerat pranuan antioksidantë shtesë me dietat e tyre.

Në përfundim të studimit, grupi që hante dietën “e pashëndetshme” me antioksidantë të shtuar nuk kishte norma më të larta inflamimi dhe stres oksidativ në krahasim me grupet e tjera, dhe pasardhësit e tyre ishin më të mëdhenj dhe kishin norma të larta të intolerancës së glukozës.

“Këto rezultate sugjerojnë se nëse parandalojmë obezitetin, inflamacion dhe stresin oksidativ në kafshët shtatzëna, ne mund të parandalojmë obezitet në pasardhësit”, tha Rebecca A. Simmons, MD, një neonatolog në CHP.

Studimet nuk kanë dhënë diçka konkrete, por shpresojnë se në të ardhmen do të gjejnë diçka që do të parandaloj paraqitjen e obezitetit tek pasardhësi./Gazeta Shneta/