Maska për fytyrën, rol kritik në parandalimin e përhapjes së COVID-19

2020-06-13 në ora 20:44

Një hulumtim nga një ekip studiuesish të udhëhequr nga një profesor i Universitetit A&M në Texas ka zbuluar se mos bartja e një maske për fytyrën rrit në mënyrë dramatike shanset e një personi për t’u infektuar nga virusi COVID-19.

Ekipi ekzaminoi shanset e infeksionit COVID-19 dhe se si virusi kalohet lehtësisht nga një person në tjetrin shkruan MedicalXpress përcjell Gazeta Shneta.

Nga tendencat dhe procedurat lehtësuese në Kinë, Itali dhe New York City, studiuesit zbuluan se përdorimi i një maske për fytyrën zvogëlonte numrin e infeksioneve me më shumë se 78,000 personave në Itali nga periudha e bartjes së tyre me 6 prill-9 maj dhe me mbi 66,000 në New York City nga periudha 17 prill deri me 9 maj sa ka zgjatur hulumtimi.

Duke analizuar tendencat pandemike pa mbulimin e fytyrës duke përdorur metodën statistikore dhe duke projektuar trendin, ne kemi llogaritur se mbi 66,000 infeksione u parandaluan duke përdorur një maskë për fytyrën në më pak se një muaj në New York City.

Ne përfundojmë se bartja e një maske për fytyrën në publik korrespondon me mjetet më efektive për të parandaluar transmetimin ndër-njerëzor.

Kjo praktikë e lirë, në lidhje me distancimin shoqëror dhe procedurat e tjera, është mundësia më e mundshme për të ndaluar pandeminë COVID-19. /Gazeta Shneta/