Menaxhimi i rasteve të lehta me COVID-19 në shtëpi, si të mbroni të tjerët nga infektimi

2021-04-07 në ora 09:07

Shumica e njerëzve që sëmuren me Covid-19 mund të përjetojnë atë vetëm si sëmundje të lehtë dhe mund të shërohen në shtëpi.

Simptomat mund të zgjasin disa ditë dhe njerëzit që kanë virusin mund të ndihen më mirë për rreth një jave shkruan Mayo Clinic, përcjell Gazeta Shneta.

Ndër të tjera, trajtimi ka për qëllim lehtësimin e simptomave dhe përfshin pushimin e plotë, marrjen e lëngjeve dhe lehtësuesit e dhimbjeve.

Ndiqni rekomandimet e mjekut në lidhje me kujdesin dhe izolimin e vetës tuaj por edhe anëtarëve të tjerë.

Shenjat paralajmëruese të emergjencës që duhet përcjellur në cdo hap janë:

Problemet me frymëmarrjen, dhimbje ose presion i vazhdueshëm i gjoksit, konfuzion i ri, buzët ose fytyra mavi, si dhe pamundësia për të qëndruar zgjuar.

Mirëpo është mjaft e rëndësishme që edhe ti mbroni të tjerët nëse jeni të sëmurë me Covid duke:

– Qëndrimi në shtëpi nga puna, shkolla dhe vendet publike nëse nuk merrni kujdes mjekësor.

– Shmangni përdorimin e transportit publik, shërbimeve të udhëtimeve ose taksive.

– Qëndroni të izoluar në një dhomë, larg familjes dhe njerëzve të tjerë, sa më shumë që të jetë e mundur. Kjo përfshin ngrënien në dhomën tuaj. Hapni dritaret për të mbajtur qarkullimin e ajrit. Përdorni një banjo të veçantë, nëse është e mundur.

– Shmangni hapësirën e përbashkët në shtëpinë tuaj sa më shumë që të jetë e mundur. Kur përdorni hapësira të përbashkëta, kufizoni lëvizjet tuaja.

– Pastroni sipërfaqet e prekura shpesh në dhomën dhe banjën tuaj të veçantë, të tilla si dorezat e derës, çelësat e dritës, elektronikën dhe sportelet, çdo ditë.

– Shmangni ndarjen e sendeve shtëpiake personale, të tilla si pjata, peshqirë, shtroja dhe pajisje elektronike.

– Mbani një maskë fytyre kur jeni afër të tjerëve. Ndryshoni maskën e fytyrës çdo ditë.

– Nëse mbajtja e maskës së fytyrës nuk është e mundur, mbuloni gojën dhe hundën me një palomë ose bërryl kur kolliteni ose teshtini. Më pas, hidhni palomën ose lani shaminë.

– Lani shpesh duart me sapun dhe ujë për të paktën 20 sekonda, ose përdorni një pastrues dore me bazë alkooli që përmban të paktën 60% alkool. /Gazeta Shneta/