Menopauza e hershme sjell probleme të zemrës para moshës 60 vjeçare

2020-07-11 në ora 19:34

Gratë që kalojnë gjatë menopauzës më herët në jetë mund të kenë më shumë të ngjarë të kenë një sulm në zemër ose goditje para se të mbushin moshën 60 vjeçare.

Studiuesit ekzaminuan të dhëna nga 15 studime vëzhduese me një total prej më shumë se 300,000 gra duke përfshirë pothuajse 13,000 gra që mbijetuan nga sulmi në zemër ose goditjet pas menopauzës, transmeton Gazeta Shneta.

Krahasuar me gratë që kaluan në menopauzë në moshën 50 ose 51 vjeç, gratë që përjetuan menopauzë të parakohshme, para moshës 40 vjeç, kishin 55% më shumë gjasa të kishin sulm në zemër ose goditje pas menopauzës.

Me menopauzën e hershme, nga mosha 40 deri në 44 vjeç gratë kishin një rretik 30% më të madh të ngjarjeve kardiovaskulare pas menopauzës, me menopauzë relativisht të hershme, nga mosha 45 deri në 49 vjeç, rreziku i rritur ishte 12%.

Këto gjetje ndihmojnë në identifikimin e grave në rrezik më të madh të sëmundjeve kardiovaskulare për monitorim më të afërt dhe diagnostifikim të hershëm dhe madje parandalimin e sëmundjes.

Gratë kalojnë në menopauzë kur ndalojnë menstruacionet. Ndërsa vezoret frenojnë prodhimin e estrogjenit dhe progesteronit të hormoneve, gratë mund të shfaqin simptoma që fillojnë nga thatësia vaginale deri te lëkundjet e humorit, dhimbjet e nyjeve dhe pagjumësia.

Menopauza e hershme ka qenë e lidhur më parë me një rrezik të shtuar të sëmundjeve të zemrës, osteoporozës, diabeteve dhe problemeve të gjumit. /GazetaShneta/