Menstruacionet nuk ndikojnë në funksionin njohës, zbulon studimi

2017-07-04 në ora 18:58

Dhimbjet e barkut, ndryshimet e disponimit dhe ënjtja e gjokseve janë vetëm disa nga simptomat shqetësuese që mund të shoqërojnë menstruacionet. Megjithatë, në kundërshtim me besimin popullor, mjegulla e trurit është një simptomë që nuk ka gjasa të lindë në atë kohë të muajit.

Studiuesit zbuluan se ndryshimet hormonale që ndodhin me menstruacionet nuk kanë ndikim në funksionin njohës – një zbulim që ka gjasa të jetë lajm i mirëpritur për gratë e moshës riprodhuese, transmeton Gazeta Shneta.

Udhëheqësi i studimit, Prof. Brigitte Leeners, nga Universiteti i Cyrihut në Zvicër, dhe kolegët e tij kanë raportuar kohët e fundit gjetjet e tyre në gazetën “Frontiers in Neuroscience Behavioral”.

Cikli menstrual përfshin ngritjen dhe rënien e tre hormoneve kryesore: estrogjenit, progesteronit dhe testosteronit. Këto hormone punojnë për të përgatitur rreshtimin e mitrës për shtatzëninë. Nëse shtatzënia nuk ndodh, rreshtimi i mitrës shpërndahet.

Nivelet e ndryshme të hormoneve gjatë ciklit menstrual kanë edhe efekte të tjera, duke përfshirë ndryshimet në humor. Por a ndikon cikli i pashmangshëm mujor në funksion njohës? Shumë gra mendojnë kështu.

“Si një specialist në mjekësinë riprodhuese dhe një psikoterapist, unë merrem me shumë gra që kanë përshtypjen se cikli menstrual ndikon në mirëqenien e tyre dhe performancën njohëse”, thotë Prof Leeners.

Megjithatë, Prof. Leeners dhe ekipi thonë se hulumtimi mbi këtë perceptim të përhapur ka prodhuar rezultate kontradiktore.

“Interpretimi i studimeve vëzhguese mbi shoqatat midis funksionimit kognitiv prefrontal dhe niveleve të hormoneve në ciklin menstrual femëror është e ndërlikuar për shkak të madhësive të vogla të mostrës dhe përsëritshmërisë së dobët”, vëren autorët.

Përsa i përket studimit të tyre, kërkuesit filluan të kuptojnë më mirë nëse menstruacionet ndikojnë në funksionimin kognitiv./Gazeta Shneta/