Mësoni sesi diagnostifikohet menopauza

2020-03-10 në ora 13:25

Menopauza ndodh kur një grua nuk ka menstruacione në 12 muaj rresht dhe nuk mund të mbetet më shtatzënë natyrshëm. Zakonisht fillon midis moshës 45 dhe 55 vjeç, por mund të zhvillohet para ose pas këtij diapazoni.

Menopauza mund të shkaktojë simptoma të pakëndshme, të tilla si ndezje të nxehta dhe shtim në peshë. Për shumicën e grave, trajtimi mjekësor nuk është i nevojshëm për menopauzën shkruan healthline, transmeton GazetaShneta.

Vlen të bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse jeni duke përjetuar simptoma të shqetësuara ose paaftësi të menopauzës.

Një test i ri gjaku i njohur si Testi diagnostikues PicoAMH Elisa u miratua kohët e fundit nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave. Ky test përdoret për të ndihmuar në përcaktimin nëse një grua ka hyrë në menopauzë apo është afër afrimit me menopauzën.

Ky test i ri mund të jetë i dobishëm për gratë që tregojnë simptoma të perimenopauzës, të cilat gjithashtu mund të kenë ndikime të pafavorshme shëndetësore. Menopauza e hershme shoqërohet me një rrezik më të lartë të osteoporozës dhe frakturës, sëmundjeve të zemrës, ndryshimeve njohëse, ndryshimeve vaginale dhe humbjes së dëshirës seksuale dhe ndryshimeve të humorit.

Mjeku juaj gjithashtu mund të sugjeroj një test gjaku që do të matë nivelin e hormoneve të caktuara në gjak, zakonisht hormoni stimulues folikular (FSH)  dhe një formë të estrogjenit të quajtur estradiol.

Niveli i ngritur i vazhdueshëm i gjakut në FSH prej 30 mIU / mL ose më i lartë, i kombinuar me mungesën e menstruacioneve për një vit radhazi, zakonisht është konfirmim i menopauzës. Testet e pështymës dhe testet e urinës  (OTC) janë gjithashtu të disponueshme, por ato janë jo të besueshme dhe të shtrenjta.

Gjatë perimenopauzës, nivelet e FSH dhe estrogjenit luhaten çdo ditë, kështu që shumica e ofruesve të kujdesit shëndetësor do të diagnostikojnë këtë gjendje bazuar në simptoma, histori mjekësore dhe informacione menstruale.

Në varësi të simptomave dhe historisë suaj shëndetësore, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të urdhërojë gjithashtu teste shtesë të gjakut për të përjashtuar kushtet e tjera themelore që mund të jenë përgjegjëse për simptomat tuaja.

Testet shtesë të gjakut të përdorura zakonisht për të ndihmuar në konfirmimin e menopauzës përfshijnë:

-Testet e funksionit të tiroides,

-Profili i lipideve të gjakut,

-Testet e funksionit të mëlçisë,

-Testet e funksionit të veshkave,

-Testosteroni, progesteroni, prolaktina, estradioli dhe gonadotropina korionike (hCG)./GazetaShneta/