Mjekët femra apo meshkuj më të suksesshëm në trajtimin e pacientëve: Ja çfarë zbulon studimi

2021-07-21 në ora 23:15

Kur të shtroheni në spital, do të dëshironi profesionistë të kualifikuar mjekësorë që ju trajtojnë, por a ka rëndësi nëse mjeku juaj është burrë apo grua?

Një studim i ri në Kanadë zbuloi se pacientët që kujdeseshin nga mjekët femra kishin shkallë më të ulët të vdekjes në spital sesa ata që kishin mjekë meshkuj, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

“Studimi ynë në përgjithësi tregon se mjekët femra kanë nivele më të ulëta të vdekjes së pacientëve krahasuar me pacientët e kolegëve të tyre meshkuj, por ndryshimi nuk mund të shpjegohet bazuar në testet e imazheve, skanimet CT, ultrazërit, gjëra të tilla”, tha autori kryesor i studimit, Anjali Sergeant.

“Sidoqoftë, shkalla më e ulët e vdekjes në pacientët e mjekëve femra u shpjegua pjesërisht me faktin se një përqindje më e lartë e gradave të reja mjekësore përfaqësoheshin nga femrat dhe ishin më të azhurnuara,” shtoi Sergeant një student i mjekësisë në nivelin master në Universitetin e Ontario-së.

Studimi u nxit nga kërkimet e kaluara në një mjedis të kujdesit parësor që sugjeroi se mund të kishte ndryshime në mënyrën se si mjekët meshkuj dhe femra praktikojnë.

Kjo përfshinte raporte që mjeket femra kaluan më shumë kohë me pacientët, siguruan më shumë kujdes dhe me një fokus empatik ndaj tyre.

Një studim i SHBA-së i zhvilluar në vitin 2017, gjithashtu zbuloi një ndryshim të ngjashëm në vdekjen e pacientëve në varësi të gjinisë së mjekut.

Studimi i ri përfshiu pacientë të pranuar në pavijone të përgjithshme mjekësore në shtatë spitale në Ontario midis prillit 2010 dhe tetorit 2017. Pacientët morën kujdes nga një internist i përgjithshëm ose një spitalist i mjekut familjar.

Gjysma e më shumë se 171,000 pacientëve ishin më të vjetër se 73 vjeç. Ata u pranuan nga 172 mjekë, 54 femra dhe 118 meshkuj.

Mjeket femra sugjeruan më shumë teste diagnostikuese të imazhit, por kjo nuk shpjegoi ndryshimin modest në normat e vdekjes.

Ekipi i studimit zbuloi se 4.8% e pacientëve të trajtuar nga mjekët femra vdiqën në spital, krahasuar me 5.2% të pacientëve të mjekëve meshkuj. Diferenca ishte 0.47%, e ngjashme me ndryshimin 0.43% të gjetur në studimin amerikan që përfshin pacientët e databazës Medicare.

“Unë mendoj se për shkak se sistemet shëndetësore kanadeze dhe amerikane janë kaq të ndryshme mund të presësh që gjetjet do të ishin të vështira për t’u kopjuar, por duket sikur kemi pasur një gjetje të ngjashme,” tha Sergeant.

Rezultatet mbetën të njëjtat kur ekipi hulumtues u përshtatë për karakteristikat e ndryshme të pacientëve. Por ekipi zbuloi se ndryshimi ishte statistikisht i parëndësishëm kur ata llogaritnin numrin e viteve që mjekët ishin në praktikë.

“Ajo se çfarë mund të nxjerrim nga ky hulumtim është se pacientët me mjeket femra mund të kenë rezultate më të mira pjesërisht sepse më shumë gra përbëjnë grada më të reja mjekësore në Kanada”, tha Sergeant, duke përmendur disa prova ekzistuese, që tregojnë se gradat e reja mjekësore, duke qenë në rrjedhshmëri të hulumtimeve të fundit shkencore mund të bëjnë një mjek më të aftë në udhëzimet klinike.

Gjetjet e këtij punimit u botuan me 16 korrik në JAMA Health Forum. /Gazeta Shneta/