Mjekët japin përgjigje rreth pytjes më të shpeshtë: A bëjnë jashtëqitjen në mitër bebet?

2017-07-18 në ora 15:03

Shenja e vogël në mes të barkut tuaj shënon vendin ku, për rreth nëntë muaj të lavdishëm, të gjitha ushqyesit që duhej të rritoheshin dhe të zhvilloheshin dhe mbijetonin, derdheshin drejt përmes qarkullimit të gjakut në qeskën amniotike.

Por a keni pyetur ndonjëherë vetën se çfarë ndodh me funksionet e tuaja trupore derisa keni një qenie të mbyllur në atë hapësirë? Për t’u bërë më të qartë, a keni pyetur ndonjëherë vetën nëse foshnjet bëjnë jashtëqitjen apo urinën në atë hapësirë?

Përgjigja është po, sigurisht: embrionet fillojnë të urinojnë pas vetëm dy muaj zhvillimi, duke e hudhur atë në lëngun amniotik, transmeton Gazeta Shneta.

Një gjë është e sigurtë, përndryshe nga urina, jashtëqitja është sterila kështu që nuk përmban baktere që mund ta sëmurin fetusin.

Sistemi i tretjes së fetusit nuk është krejtësisht i zbrazët, disa mbeturina kalojnë aty dhe shkëputën nga acidi biliar në zorrë të vogël, duke prodhuar një masë të zbehtë dhe ngjitëse me ngjyrë të gjelbër, që quhet meconium.

Por, ndryshe nga zorra e të tjerëve jasht mitrës, zorrët e mëdha të fetusit janë kryesisht sterile dhe pa miliarda baktere që shkatërrojnë mbetjet tona dhe përbëjnë deri në 50% të pulpë kafe të njohur si fekale.

Pra, masa e gjelbër, ngjitëse që formohet në zorrët e vogla të fetusit, bëhet përfundimisht një masë e gjelbër, ngjitëse dhe kryesisht pa bakterie brenda pelenës së parë të foshnjës. Dhe në një farë mënyre, është e para – dhe e fundit – jashtëqitje e pastër në jetën e dikujt./Gazeta Shneta/