Mjekët zbulojnë: Këta janë shkaktarët e autizmit tek fëmijët

2018-01-10 në ora 12:42

Studiuesit kanë gjetur një prej shkaktarëve kryesorë të autizmit tek fëmijët. Sipas tyre, alumini në vaksina mund të shkaktojë autizmin, thotë një hulumtim i ri kontrovers.

Studimi gjeti se fëmijët autik kanë 10 herë më shumë metal në trurin e tyre sesa një i rritur. Alumini kalon membranën që ndan trurin nga gjaku që qarkullon dhe grumbullohet në qelizat e përfshira në ruajtjen e një mjedisi të brendshëm, siç është temperatura, shtojnë studiuesit.

Autori i studimit, profesori Chris Exley nga Universiteti Keele, tha: “Ndoshta ne tani kemi një lidhje mes vaksinimit dhe çrregullimit të spektrit të autizmit (ASD). Lidhja është përfshirja e një ndihmësi prej alumini në vaksinë”.

Hulumtuesit spekulojnë se ata që vuajnë nga autizmi mund të kenë ndryshime gjenetike që i bëjnë ata të grumbullojnë aluminin, të cilët njerëzit e shëndoshë janë në gjendje ta heqin.

Gjetjet janë kontroverse pasi gastroenterologu Andrew Wakefield tha më 1995 se vaksinat e fruthit dhe të tjerat kanë lidhje me sëmundjen e zorrëve dhe autizmin. / Gazeta Shneta