Mjeku amerikan: Këta janë 6 faktorët që rrisin shanset për të pasur binjakë

2017-11-08 në ora 20:27

Koha për të gërmuar pemën familjare dhe të mendoni për dietën tuaj – këta faktorë rrisin gjasat për të pasur binjakë

  • Historia e familjes suaj
  • Stili i jetesës
  • Numri i fëmijëve që keni
  • Mosha e nënës
  • Nga jeni
  • Trajtimi i fertilitetit

Shumë ekspertë të plleshmërisë mendojnë se binjakët janë më të zakonshëm se sa që jemi të vetëdijshëm, transmeton Gazeta Shneta

Përpara se të flasim për rritjen e shanseve për t’u konceptuar me binjakë, është e rëndësishme të kuptojmë se si formohen binjakët. Ndoshta e dini se ka dy lloje binjakësh: identikë dhe jo-identikë.

Binjakët identikë ose monozigotikë formohen kur një vezë fekondohet nga një spermë, e cila ndahet në dy embrione të veçanta. Ata jo vetëm që duken identikë, por ndajnë të njëjtat struktura gjenetike dhe të njëjtën placentë.

Binjakët jo-identikë ose dizigot formohen kur dy vezë të ndara janë fertilizuar nga dy spermatozoide të ndara. Këta binjakë do të kenë përbërjen e tyre gjenetike dhe do të kenë placentat e tyre. Ky lloj binjakësh është më i zakonshëm.

“Binjakët identikë, të cilët përbëjnë rreth një të tretën e shtatzënive binjake, vijnë nga një vezë dhe janë në thelb një përplasje e natyrës – nuk ka faktor të përbashkët tek ata.”, thotë g, obstetër konsulent në spitalin Alexandra Queen të Portsmouth.

Obstetri Davies ka zgjedhur të flasë për secilën nga faktorët që rrisin shanset për konceptimin me binjakë, të përmendura më lartë.

1.Historia e familjes suaj

“Kjo vlen e gjitha për gruan, sepse ajo është prodhuesja e vezëve, kështu që nëse ju ose mamaja juaj është binjakë, ose ndoshta motra juaj ka foshnje të shumëfishta, atëherë do të keni më shumë mundësi të konceptoheni me më shumë se një fëmijë”, thotë David.

2.Mënyra e jetesës

Gratë që kanë një dietë me yndyrë të ulët, sidomos vegjetarianet, kanë më pak të ngjarë të konceptohen me binjakë.

“Shkaqet e mundshme të kësaj janë ndryshimet e holla hormonale në njerëzit me këto dieta të ndryshme. “, thotë Davidi.

Ka gjithashtu një ide se nëse mbetesh shtatzënë kur jeni në pilulë, ose konceptoheni shpejt pasi ta përfundoni periudhën me pilula, ju do të keni më shumë gjasa të mbeteni shtatzënë me binjak

3.Numri i fëmijëve që ju keni

Sa më shumë fëmijë që keni pasur, aq më shumë ka gjasë që në një fazë që do të konceptoheni me binjakë.

“Ka gjithashtu mundësi që nëse ju gjithmonë keni konceptuar lehtë në të kaluarën, ju jeni në thelb një ovulatore e mirë.”, thotë David.

4.Mosha e nënës

Binjakët dhe trenjakët natyralisht të konceptuar janë më të zakonshme tek gratë në vitet ’30 dhe ’40.

“Kjo ka të bëjë me mënyrën se si funksionojnë vezët tuaja dhe se si funksionon ndryshimi i tyre me moshën, kështu që ju mund të lëshoni më shumë se një vezë çdo muaj”, thotë David.

5.Prejardhja juaj

Në Evropën Perëndimore shifra e shtatzënisë me binjakë shkon një në 60 shtatzëni, ndërsa ato janë shumë më të rralla në Azinë Juglindore.

“Nuk ka teori të vërteta për të cilat jam i vetëdijshëm se do të ishte një gjë e tillë, mirëpo nuk duhet evituar as ky faktor.”, thotë David.

6.Trajtimi i fertilitetit

Një nga faktorët më të mëdhenj që mund të shtoj gjasat për të pasur binjakë është trajtimi i fertilitetit, siç është IVF.

Kur IVF filloi të bëhej me të vërtetë mbresëlënës në SHBA gjatë viteve 1970 dhe 1980, çmimet për binjakë u dyfishuan,” thotë David./Gazeta Shneta/