Muaji që foshnja juaj lind ndikon shumë në gjendjen e tij shëndetësore

2018-08-05 në ora 08:57

Hulumtimet kanë treguar se çdo gjë nga nivelet e stresit të nënës dhe ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë të duhanit  mund të ndikojë në rrezikun e sëmundjes së fëmijës.

Por këtu është diçka që ju nuk mund të prisni të ketë një efekt të tillë: Muaji në të cilin lind një fëmijë ose në disa raste, konceptohet, këtu janë disa lidhje të habitshme.

“Literatura shkencore shkon prapa pothuajse 100 vjet më parë që lidh sezonin e lindjes me pothuajse çdo gjë nën diell, nga të ardhurat deri në jetëgjatësinë”, thotë Hannes Schëandt, , një ekonomist në Qendrën e Shëndetit dhe Mirëqenies së Universitetit Princeton.

Por Schëandt paralajmëron se pjesa më e madhe e hulumtimit në këtë temë nuk ka marrë parasysh faktorët si gjendja socio-ekonomike e nënave ose gjatësia e shtatzënisë – të cilat mund të ndikojnë kur lind një grua, si dhe shëndetin e fëmijës së tyre.

Një djalë i lindur në nëntor mund të jetë të paktën 10% më i shpejtë, të ketë hedhje 12% më të lartë dhe është 15% më i fuqishëm se një fëmijë i të njëjtës moshë i lindur në prill, sipas një studimi të publikuar në ‘’International Journal of Sports Medicine’’.

Në përgjithësi, fëmijët me ditëlindje të vjeshtës dukeshin më të përshtatshm se ato që lindën gjatë periudhave të tjera të vitit, transmeton Gazeta Shneta.

Nivelet e ulëta të vitaminës D gjatë zhvillimit mund t’i vënë edhe foshnjat në rrezik në rritje të zhvillimit të sklerozës së shumëfishtë më vonë në jetë. Një studim i Universitetit të Mbretërisë së Bashkuar më 2013 zbuloi se nivelet e vitaminës D në foshnjat e lindura në maj ishin rreth 20% më të ulëta se në ato të lindura në nëntor; Foshnjat e Majit gjithashtu kishin dy herë më shumë qeliza T, autoreaktive, qeliza potencialisht të rrezikshme që më vonë mund të ktheheshin kundër sistemit imunitar të trupit.

“Nëse nuk keni një preferencë personale, nuk ka” muaj më të mirë “ose më të keq për të mbetur shtatzënë ose të keni një fëmijë”, thotë Schëandt. “Kujdesi për veten dhe marrja e duhur e kujdesit prenatal do të bëjë një ndryshim shumë më të madh sesa nëse lindni në janar kundrejt qershorit”./Gazeta Shneta/

– Kliko këtu për t’u informuar me testin që duhet ta bëjë secila nënë shtatzënë për të konfirmuar se shëndeti gjenetik i foshnjës në ardhje është në rregull.