Mungesa e vitaminës B12 mund të shkaktoj probleme gjatë lindjes

2020-06-13 në ora 18:30

Gratë që nuk marrin mjaftueshëm vitaminë B12 mund të kenë një rrezik më të lartë për të lindur një foshnje me një defekt potencialisht aftësues ose fatal të lindjes.

Një studim i ri tregon se gratë me mungesë të vitaminës B12 në shtatzaninë e hershme kishin deri në pesë herë më shumë të ngjarë të kishinnjë fëmijë me defekte të tubit nervor, siç është spina bifida, në krahasim me gratë me nivele të larta të vitaminës B12, transmeton Gazeta Shneta.

“Vitamina B12 është thelbësore për funksionimin e sistemit nervor dhe për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut”, tha Duane Alexander, drejtor i Institutit Kombëtar të Shëndetit të Fëmijëve.

Studimet thonë se rezultatet sugjerojnë që gratë në moshën e lindjes së fëmijëve, gratë në shtatzaninë e hershme dhe gratë që shpresojnë të mbeten shtatzënë duhet të ndërmarrin hapa për të siguruar që dieta e tyre përfshin ushqime të pasura me Vitaminë B12 ose të marrin shtesa për të zvogëluar rrezikun e tyre të mungesës së Vitaminës B12 dhe defektet e lindjes.

Vitamina B12 gjendet në mish, shpendë, qumësht, vezë dhe ushqime të tjera të fortifikuara. Vegjetarinët që kanë çrregullime të zorrëve që i pengojnë ata duhet të përthithin vitaminë B12, janë të ndjeshme ndja mungesë së vitaminës B12.

Vitamina B12 dhe shtatzania

Defektet e tubit nervor i referohen një grupi të defekteve të lindjes që ndikojnë në tru dhe palcën kurrizore. Defektet përfshijnë spina bifida, e cila mund të shkaktojë paralizë të pjessme dhe anencefali, një gjendje fatale në të cilën truri dhe kafka janë të pazhvilluara.

Forma sintetike e folatit të vitaminës, acid folik, mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e defekteve të tubit nervor. Me fortifikimin e ushqimit, incidenca e defekteve të tubit nerbor është ulur në mënyrë dramatike. Studiuesit thonë se këto rezultate sugjerojnë se mund të luajnë një rol në parandalimin e defektit të lindjes. /GazetaShneta/