Ndikimet e lindjes cezariane te fëmijët

2017-02-26 në ora 20:34

Numri i femrave që vendosin të lindin me ndërhyrje cezariane është rritur konsiderueshëm në ditët e sotme. Padyshim që këto lloj ndërhyrjesh janë në shumë situata procedura të nevojshme dhe shpëtuese jetësh.

Nuk janë të pakta rastet kur kjo lloj procedure shfaq rreziqe si tek fëmija ashtu edhe tek nëna. Mesa duket obeziteti është një rrezik tjetër që i shtohet listës.

Të parët që arritën në këtë përfundim ishim studiuesit anglezë të Imperial College. Ata ekzaminuan 38.000 persona nga 10 kombësi të ndryshme. Sipas këtij studimi, të rinjtë që ishin lindur me prerje cezariane kishin 26% më shumë mundësi të bëheshin obezë se sa ata që kishin pasur lindje natyrale.

Kjo ndodh sepse në sistemin intestinal të personave të lindur me prerje cezariane ekzistojnë disa formacione bakteriale që sulmojnë aparatin tretës, kryesisht paretet e zorrës së trashë.

Lindja cezariane ndikon gjithashtu edhe në shfaqjen e astmës ose të diabetit të tipit një gjatë fëmijërisë.