Ndikimi i verës në trurin tuaj

2017-05-03 në ora 16:10

Le të mos ketë keqkuptime: konsumimi i alkoolit në sasi të tepërta ka efekte të dëmshme.

Por tashmë për disa vite, studiuesit kanë gjetur se marrja e moderuar e verës mund të jetë e dobishme në vonimin e fillimit të dëmtimeve njohëse në sëmundjet e plakjes dhe neurodegjenerative, si sëmundja e Parkinsonit dhe Alzheimerit, transmeton Gazeta Shneta.

Dr. Esteban-Fernández nga Instituti i Kërkimeve të Shkencës Ushqimore në Madrid dhe kolegët e saj kanë hetuar mekanizmat molekularë që mbështesin veprimet neuroproteknike të verës, botuar kohët e fundit në Nutrition.

Në vend që të hetonin drejtpërdrejt verën, ata studiuan komponimet që mbetën pasi vera kishte kaluar nëpër zorrë: të ashtuquajturat metabolitët e njeriut të nxjerrë nga vera. Ata përzgjodhën disa prej këtyre metabolitëve bazuar në praninë e tyre në urinë dhe jashtëqitjet e njerëzve që konsumonin verë në baza të rregullta dhe të moderuara.

Për të eksploruar efektin neuronal të këtyre përbërjeve, ata i shtuan ato në qelizat e njeriut nën kushte stresi që normalisht çojnë në mosfunksionim të qelizave nervore dhe në vdekje.

Ata zbuluan se metabolitët po i mbrojnë qelizat nga vdekja për shkak të kushteve të stresit. Rezultati më i mrekullueshëm, megjithatë, ishte se metabolitët janë aktiv në pika të ndryshme në kaskadën e sinjalizimit qelizor që po çon në këtë vdekje qelizore. Përbërja e saktë e metabolitëve të verës është e rëndësishme për efektin mbrojtës neuronal. Dhe kjo përbërje varet nga përbërja mikrobiota e zorrëve, pasi flora e zorrëve thyen verën në metabolitë të ndryshëm./Gazeta Shneta/