A ndikon pirja e kafes gjatë shtatzënisë dhe ushqimit me gji, në gjumin e bebes

2017-08-17 në ora 09:06

Konsumi i kafeinës në mesin e nënave shtatzëna ose të reja nuk duket se ndikon në zakonet e gjumit të foshnjave të të sapolindurve të tyre, tregon hulumtimi i ri brazilian.

Përfundimi bazohet në një analizë të modeleve të gjumit midis më shumë se 4,200 foshnjave deri në moshën 3 muajshe, në dritën e zakoneve të konsumimit të kafeinës së nënave të tyre, si para dhe pas lindjes shkruan Everyday Health, transmeton Gazeta Shneta.

Studiuesit shikuan dy pije: kafe dhe mate, një pije e nxehtë e çajit popullor në zonën e tyre.

Ekipi, i udhëhequr nga autori studimor Dr. Ina Santos i programit pasuniversitar në epidemiologji në Universitetin Federal të Pelotas në Brazil, raporton vëzhgimet e tij në internet.

Autorët vërejnë se është shumë e zakonshme që të sapolindurit të përjetojnë zgjimet e natës dhe se konsumi i kafeinës ka qenë prej kohësh i lidhur me përçarje gjumi dhe pagjumësi midis pinëve të rritur.

Për të parë nëse konsumi i kafeinës midis grave shtatzëna dhe nënave që ushqejnë me gji ndikon në gjumin e foshnjës së tyre, ekipi i Santos gjurmoi më shumë se 4,200 foshnja të lindur në vitin 2004 në qytetin e Pelotas, me një fokus të veçantë në 885 foshnje brenda atij grupi.

Të gjitha nënat e reja u intervistuan në spital menjëherë pas lindjes dhe pastaj tre muaj më vonë për të vlerësuar zakonet e tyre të pirjes së kafeinës. Pijet e tepërta të kafesë u përcaktuan ato gra që konsumonin 300 miligram ose më shumë kafeinë në ditë.

Sipas Klinikës Mayo, dy deri në katër filxhanë kafe të përgatitur përmbajnë ndërmjet 200 dhe 300 miligramë kafeinë.

Të gjithë të sapolindurit u ekzaminuan në lindje, me testime pasuese të kryera në tre muaj. Në atë pikë, nënat ofruan detaje mbi zakonet e gjumit të fëmijëve të tyre gjatë 15 ditëve të para, duke përfshirë ditët e përgjithshme të gjumit të ditës dhe natës dhe praktikat e ndarjes së shtratit.

Studiuesit gjithashtu kërkuan nga prindërit të mbledhin frekuencën e episodeve të zgjimit të natës së fëmijës së tyre dhe të tregojnë shkaqe të dukshme për zgjime të tilla. Zgjimi i shpeshtë u përcaktua si një fëmijë që zgjohet tre ose më shumë herë brenda një nate.

Nënat gjithashtu bënë një vlerësim të përgjithshëm të cilësisë së zakoneve të gjumit të foshnjës.

Edhe pse kishte disa indikacione se zgjimi i natës ishte më i përhapur në mesin e foshnjave, nënat e të cilëve ishin konsumuese të rëndë të kafeinës gjatë shtatëzanisë dhe gjidhënies, lidhja nuk ishte statistikisht e rëndësishme.

Studiuesit arritën në përfundimin se nuk kishte dëshmi se konsumi i kafeinës, në çdo nivel të caktuar, mund të lidhej me ndërprerjet e gjumit në mesin e foshnjave./Gazeta Shneta/