Në këtë mënyrë mund të kuptoni kollën tek fëmijët tuaj

2018-02-07 në ora 13:53

Kollitja e një fëmije mund të nënkuptojë gjëra shumë të ndryshme dhe nuk është sikur ta pyesësh fëmijën se çfarë problemi ka. Ndonjëherë është e vështirë të dini nëse duhet të telefononi mjekun tuaj për këshilla, të bëni një takim ose të drejtoheni drejt dhomës së urgjencës, shkruan Parents transmeton Gazeta Shneta.

Kollitjet janë mënyra e trupit për të mbrojtur veten, shpjegon Howard Balbi, MD, drejtor i sëmundjeve infektive pediatrike në Qendrën Mjekësore të Nassau County në East Meadow, Nju Jork. Kollitja shërben si metoda që trupi përdor për të mbajtur ajrin e pastër, duke hequr gëlbazën, pikën postnasale (mukusin hundor që hyn në pjesën e pasme të fytit), ose një copë ushqimi të vendosur.

Për t’ju ndihmuar të kuptoni një kollë të zakonshme nga një që kërkon vëmendje të menjëhershme mjekësore, qëndroni të qetë, dëgjoni me kujdes kollën dhe ndiqni udhëzimet më poshtë.

Të ftohtit ose gripi

Shenjat që kollitja e një fëmije mund të tregojë një të ftohtë përfshijnë: Hunda e keqe ose e lëngshme, dhimbje të fytit, kjo tingëllon si diçka e thatë. Simptoma të tjera: Kollitjet zakonisht janë të thata, por varësisht nga ashpërsia e të ftohtit, foshnja mund të ketë: mukus të vrullshëm, një ethe të lehtë gjatë natës

Gëlbaza

Ju e dini që fëmija ka gëlbazë kur zgjohet në mes të natës me një kollë leh (zëri është i vështirë të dalë) dhe ka vështirësi në frymëmarrje. Gëlbaza zakonisht prek fëmijët nën moshën 5 vjeç dhe shpesh fillon me një të ftohtë normal më parë gjatë ditës. Tingëllon si: kollë me gërhama. Simptoma të tjera: Zakonisht shkaktohet nga një infeksion viral, kurriza bën që rreshtimi i trakesë të fryhet dhe të mbyllet në ajër, prandaj foshnja ka një frymëmarrje kaq të vështirë. Ju do të dëgjoni kollën si vulë kur fëmija juaj merr frymë.

Trajtimi: Së pari përpiquni të qetësoni fëmijën tuaj. Më pas shqyrto një nga teknikat e mëposhtme për të lehtësuar frymëmarrjen e saj. Bëni një dush, mbyllni derën e banjës dhe lini fëmijën tuaj të fryjë në ajër me avull. Nëse është një mbrëmje e butë, nxirreni jashtë, ajri i lagësht duhet ta bëjë më të lehtë frymëmarrjen. Fëmija juaj të marrë frymë nga ajri nga një lagështues i ftohtë. Bllokimi duhet të pastrohet brenda tri apo katër ditëve. Nëse jo, thirrni mjekun tuaj.

Pneumonia

Është një infeksion viral ose bakterial i mushkërive të shkaktuara nga një sërë kushtesh, duke përfshirë ftohjen e zakonshme. Tingëllon si: Koll i lagur dhe flegmi. Simptoma të tjera: Foshnja me pneumoni do të jetë shumë e lodhur dhe do të ketë një kollë “shumë produktive”, duke sjellë gjithçka që mund të përfytyrohet në hije të gjelbërt dhe të verdhë.

Bronhitisi ose astma

Si bronhitisi edhe astma vijnë pas asaj që duket të jetë një ftohje themelore, me kollitje dhe një hundë të lëngshme. Sipas Ruffin Franklin, MD, i Kapitol Pediatrisë dhe Qendrës Adoleshente në Raleigh, Karolinën e Veriut, shumë gjëra shkaktojnë bllokim ose shtrëngim të rrugëve të frymëmarrjes, duke përfshirë faktorët e mjedisit të tilla si pluhuri.

Në rastin e astmës, foshnja juaj ndoshta do të fillojë me: Simptoma të ftohjes, sytë e kruar dhe të lëngshëm. Bronhitisi shihet zakonisht në vjeshtë dhe dimër dhe mund të shoqërohet me: Ethe të lehta, humbja e oreksit. Në rastin e astmës, fëmija juaj gjithashtu do të vuajë nga retractions (gërhama brenda dhe jashtë gjoksit dhe diafragma).

Kur të telefononi për ndihmë:

Telefononi mjekun tuaj nëse foshnja ka:

Çdo kollë, dhe ajo është më e re se 4 muaj, kollë e thatë që lidhet me një të ftohtë (një hundë të lëngshme, por pa ethe) që zgjat më shumë se pesë deri në shtatë ditë, një kollë e thatë ose e lagur me një të ftohtë dhe një ethe prej 100 gradë ose më shumë, thithje e butë dhe e lehtë.

Telefononi 911 nëse foshnja është:

Po zmadhohet shpejt problemi, e pamundur për të marrë frymë, duke vjellur në ngjyrë të kaltër dhe ka zgjerim të stomakut të tij. / Gazeta Shneta