Në SHBA, vdekjet nga kanceri bien në 40%

2017-10-04 në ora 13:38

Shkalla e grave amerikane që vdesin nga kanceri i gjirit ka rënë 40 për qind që nga viti 1989, tregojnë shifrat e reja të Shoqatës Amerikane të Kancerit.

Ekspertët thonë se shfaqja më e përhapur në fillim dhe trajtimet në shënjestër kanë shpëtuar rreth 322,000 jetë në periudhën 26-vjeçare deri në vitin 2015.

Megjithatë, përparimi është anashkaluar: gratë me ngjyrë ende kanë 42 për qind më shumë gjasa të vdesin nga kanceri i gjirit sesa gratë e bardha, transmeton Klan Kosova.

Por studiuesit thonë se rezultatet, të botuara të martën, ofrojnë një shans të shpresës: disa komunitete me mbulim më të gjerë të kujdesit shëndetësor për pakicat etnike kanë arritur të mbyllin hendekun racial krejt, duke treguar se mund të bëhet.

Raporti është botuar çdo vit, duke dokumentuar mbijetesën dhe normat e incidencës së kancerit të gjirit, të ndara sipas racës, rajonit dhe moshës.

Këtë vit, priten më shumë se 250,000 diagnoza të kancerit të gjirit invaziv dhe pak më shumë se 40,000 vdekje në SHBA, transmeton Klan Kosova.

Ndërsa në Kosovë sipas raportimeve gjatë vitit 2015, kishte pasur rreth 900 raste të kancerit, kurse gjatë 2016-s, janë regjistruar 1238 raste të pacientëve me kancer.