Nënat që ushqejnë foshnjet me gji rrisin rrezikun nga kanceri

2018-06-02 në ora 13:40

Gratë që ushqejnë foshnjat e tyre me gji më shpesh janë të vetëdijshme se gjinjtë e tyre janë më ndryshe se zakonisht, pësojnë një ndryshim të madh fizik.

Është e zakonshme të gjesh ‘gurë’ të gjirit gjatë laktacionit, gjë që mund t’i çojë gratë të shqetësohen për kancerin e gjirit. Është e mundur që të zhvillohet kanceri i gjirit gjatë lindjes së fëmijës, por është e rrallë. Gratë që ushqehen me gji përbëjnë 3 për qind të rasteve të kancerit të gjirit.

Sipas Institutit Kombëtar të Kancerit, disa studime tregojnë se rreziku i kancerit të gjirit është përkohësisht më i lartë në vitet pas shtatzënisë dhe lindjes.

Ky rrezik në rritje mund të jetë rezultat i ndryshimeve hormonale gjatë shtatzënisë. Në përgjithësi, megjithatë, ushqyerja me gji ul rrezikun e kancerit të gjirit, veçanërisht në gratë që janë në premenopauzë, transmeton Gazeta Shneta.

Muajt ​​e shtatzënisë dhe të ushqyerit me gji do të ulin numrin e cikleve menstruale që një grua ka në jetën e saj. Kjo do të zvogëlojë ekspozimin e saj ndaj hormoneve që mund të rrisin rrezikun e kancerit të caktuar. Pavarësisht rrezikut të ulët, gratë duhet të flasin me një mjek nëse kanë ndonjë shqetësim në lidhje me shëndetin e tyre të gjirit./Gazeta Shneta/