Nëntë faktet që duhet t’i dini përreth shqelmimit të bebes gjatë shtatzënisë

2017-04-24 në ora 14:24

Bebet shpenzojnë shumë kohë duke lëvizur duart e tyre dhe duke eksploruar mitrën, duke ndryshuar anët dhe madje duke bërë salto.

Shtatzënia është e mrekullueshme dhe nëse keni menduar ndonjëherë se çfarë nënkuptojnë të gjitha këto lëvizje të foshnjave, këtu janë 9 fakte përreth shqelmimeve:

# 1: Kur do të filloni të ndjeni shqelmimet e bebes?

Herën e parë që nënat e para do të fillojnë ta njohin lëvizjet e foshnjës së tyre do të jetë prej javës së 24-të të shtatzënisë. Fëmija juaj lëviz shumë kohë më parë, por ndjesia është e panjohur dhe ju nuk mund ta dalloni atë. Nëse placenta është në pjesën e përparme të mitrës, mund të zvogëlojë ndjenjën e fillimit të shqelmimit nga foshnja juaj për disa kohë. Gratë që kanë foshnjën e tyre të dytë ose të mëvonshme, zakonisht i njohin ‘lëvizjet’ e foshnjës së tyre shumë herët, shkruan gazeta australiane Belly Belly, transmeton Gazeta Shneta.

# 2: Pse foshnjat shqelmojnë?

Bebet priren të lëvizin kryesisht si përgjigje ndaj asaj që po ndodh në mjedisin e tyre. Zhurma e tepërt, drita e madhe ose madje edhe disa ushqimet eforta mund të stimulojnë fëmijën tuaj drejt lëvizjes.

Edhe foshnjat duhet të shtrihen dhe të lëvizin për t’u çlodhur. Lëvizja e juaj mund të jetë qetësues për fëmijën tuaj, ata shpesh do të relaksohen dhe madje do të shkojnë për të fjetur gjatë lëvizjes. Nënat që do të marrin pjesë në ushtrime relaksuese, të tilla si ecja apo joga, thuhet se i krijojnë rehati foshnjave të tyre.

Ky studim zbuloi se gratë shtatzëna që bënin një stërvitje të relaksimit përjetonin një reduktim të lëvizjeve të fetusit. Ushtrimi rezultoi në shenja fiziologjike të relaksimit në nënën, të tilla si ulja e shkallës së zemrës, shkalla e frymëmarrjes dhe ndjeshmëria e lëkurës. Kjo nga ana tjetër uli normat e zemrës së fetusit dhe uli lëvizjet e foshnjave.

# 3: Sa duhet të jetë numri mesatar i shqelmimeve?

Numri mesatar i goditjeve shkon në mes 15-20 në ditë, duke kujtuar se kjo përfshin të gjitha lëvizjet. Çdo fëmijë është i ndryshëm, dhe ky ndryshim përfshin edhe lëvizjet e tyre.

Disa foshnje flenë gjatë gjithë ditës dhe lëvizin natën kur ju mund të jeni në gjumë, ndërsa disa të tjera priren të lëvizin gjatë gjithë kohës. Bebet pushojnë dhe flenë në mitër në më shumë se 17 orë në ditë, zakonisht në periudha rreth 40-50 minuta.

#4: Kur duhet t’i numëroni goditjet?

Nuk ka ndonjë model ‘normal’ për lëvizjet, por ndoshta keni përpunuar atë që është normale për fëmijën tuaj. Ndërsa fëmija juaj rritet dhe zhvillohet, ju nuk duhet të të lëvizni më pak, pasi që fëmija juaj ka më pak hapësirë për të lëvizur dhe ndjesia e goditjeve të saj do të ndjehet ndryshe. Ndonjëherë mund të ndihet sikur lëvizjet e fëmijës suaj janë zvogëluar.

Është e rëndësishme që menjëherë të kontaktoni ofruesin tuaj të kujdesit nëse vëreni gjëra të tilla si këto:

  • Përjetoni më pak se 10 lëvizje në një periudhë prej dy orësh.
  • Zhurmat e larta gjatë goditjeve
  • Një ulje graduale në lëvizjet e foshnjës për më shumë se dy ditë rresht.

Lëvizjet e zvogëluara mund të nënkuptojnë se fëmija juaj nuk po merr oksigjen ose lëndë ushqyese të mjaftueshme.

# 5: Si të kontrolloni lëvizjet e foshnjave

Nëse mendoni se lëvizjet e foshnjës tuaj janë zvogëluar, mbani shënime të lëvizjeve në orën e ardhshme. Ulu, ha një meze të lehtë ose një pije të ftohtë dhe vendos këmbët lart. Sheqeri në ushqim ose ftohtësia e pijeve zakonisht zgjon fëmijën tuaj dhe ju duhet të ndjeni të paktën dhjetë lëvizje në dy orët e ardhshme. Këto lëvizje përfshijnë rrotullime, goditje, salto, shkelma dhe ngacmime. Nëse vëreni lëvizje të reduktuara në një periudhë prej dy orësh, duhet të kontaktoni menjëherë me ofruesin tuaj të kujdesit. Është e rëndësishme që mirëqenia e fëmijës tuaj të monitorohet më shpejt se sa më vonë.
# 6: A ka diçka që nuk shkon rreth lëvizjeve e zvogëluara të foshnjave?

Ndonëse jo gjithmonë do të thotë se reduktimi i lëvizjeve është e gabuar, lëvizja e reduktuar mund të jetë një tregues i shqetësimit të fetusit nga mungesa e ushqyerjes apo oksigjenit. Një vlerësim i nënës dhe fetusit do të bëhet për të parë shkakun e lëvizjeve të ulëta të fetusit. Kjo përfshin ultrazërin, për të kontrolluar rrjedhën e gjakut të placentës dhe mirëqenien e foshnjës, si dhe mënyrën se si reagojnë ndaj stimujve.

# 7: A duhet të llogarit shkelma çdo ditë?

Mbajtja e shënimeve në drejtim të lëvizjeve të fëmijës suaj është e rëndësishme, por nëse nuk jeni duke përjetuar një shtatzëni me rrezik të lartë, nuk ka nevojë t’a bëni një gjë të tillë. Shumica e nënave do të kuptojnë se ato kanë qenë shumë të zënë dhe nuk kanë vërejtur ndonjë lëvizje.

#8: A do të lëvizë foshnja më pak pas 36 javësh?

Fëmija juaj gjithmonë duhet të lëvizë gjatë gjithë ditës. Pas 36 javëve të shtatzënisë, foshnjat kanë hapësirë shumë më të vogël për lëvizje të mëdha si shkelmat dhe rrotullime. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të ndjeni një reduktim të lëvizjes.

# 9: A e parashikon lëvizja fetale sjelljen e fëmijës pas lindjes?

Modeli i fëmijës suaj të lëvizjes në mitër është shpesh shkak për spekullimin e sjelljes së tyre sapo të lindur.  Foshnjat që flenë gjatë gjithë ditës dhe ‘festojnë’ gjatë gjithë natës do të kenë netët dhe ditët e tyre të prapta, sipas mençurisë konvencionale.

Një mjek nga Universiteti John Hopkins ka studiuar lidhje midis aktivitetit të fetusit dhe sjelljes së ardhshme. Në një studim, doktor Jane DiPietro shikoi aktivitetin e fetusit në mbi 50 foshnje, pastaj u përcoll me vlerësime të sjelljes në një dhe dy vjet të ardhshme. Rezultatet duket se tregojnë një lidhje midis lëvizjes në mitër dhe sjelljes rregulluese në fëmijërinë e hershme.

Lëvizja është një nga komunikimet e para që fëmija juaj ka me ju. Çdo ulje në çdo lëvizje duhet të shënohet dhe të kontrollohet nga ofruesi i kujdesit tuaj sa më shpejt që të jetë e mundur, për t’ju ndihmuar që ju të keni një shtatzëni të qetë dhe pa stres./Gazeta Shneta/