Nëse e ndieni këtë shqetësim pas vaksinës, përgjigja juaj ndaj antitrupave mund të jetë e ulët

2021-06-07 në ora 20:41

Vaksinat COVID paraqesin nivele të larta të efikasitetit, duke ofruar deri në 95 përqind mbrojtje në varësi të kompanisë së prodhimit.

Sidoqoftë, këta numra pasqyrojnë efektivitetin e tyre të përgjithshëm në të gjithë popullsinë dhe nuk mund t’ju tregojnë se si do të reagojë trupi juaj ndaj vaksinës COVID, shkruan Best Life përcjell Gazeta Shneta.

Faktorë të tillë si mosha, gjinia, bashkë-sëmundjet dhe gjenetika mund të ulin nivelin tuaj të antitrupave, duke e bërë përgjigjen tuaj imune më pak efektive në përgjithësi.

Tani, studiuesit kanë identifikuar një faktor shtesë që mund të ndikojë ndjeshëm në përgjigjen tuaj të antitrupave ndaj vaksinës – dhe paralajmërimi i tyre mund t’ju befasojë.

Stresi mund të çojë në nivele më të ulëta dhe të ngadalta të antitrupave.

Një ekip studiuesish në Universitetin Shtetëror të Ohajos (OSU), hetoi mënyrat se si faktorët dhe sjelljet psikologjike mund të ndikojnë në sistemin imunitar kur paraqiten me një sërë llojesh vaksinash, përfshirë gripin, hepatitin B, tifon dhe pneumoninë.

Ata kryen një meta-analizë që shqyrtoi 49 studime të vaksinave që datojnë me 30 vite dhe konfirmuan se stresi “dëmton shëndetin fizik në mënyra të ndryshme, kryesisht duke penguar përgjigjen imune të njeriut”.

Konkretisht, ata arritën në përfundimin se stresi mund të ndërhyjë “në zhvillimin e antitrupave kundër patogjenit”, thotë një nga autorët e studimit, Dr. Janice Kiecolt-Glaser, psikologe shëndetësore klinike e specializuar në psikoneuroimunologji.

Më tej studiuesit ekstrapoluan se vaksina COVID gjithashtu mund të ndikohet nga nivele të larta të stresit.

“Këto zbulime sugjerojnë që me vaksinën COVID-19, kur jeni më i stresuar dhe më i shqetësuar, mund të duhet pak më shumë kohë për të zhvilluar antitrupa” u shpreh Dr. Janice. /Gazeta Shneta/