Nëse keni pasur një operacion cezarian, asnjëherë mos bëni lindje vaginale, thonë ekspertët mjekësor

2018-08-04 në ora 12:04

Gratë shtatzëna që kanë pasur një lindje cezariane në të kaluarën nuk duhet të planifikojnë një lindje në shtëpi sepse ata përballen me një rrezik më të lartë për komplikime, paralajmërojnë studiuesit.

Gjetja vjen nga një analizë prej afërsisht 2.4 milion lindjeve afatgjata mes viteve 2007 dhe 2013. Prej tyre, rreth 4,500 ishin dërgesa të ndihmuara nga mamitë në një mjedis të shtëpisë.

Studimi zbuloi se lindjet në shtëpi në mesin e grave me një histori të operacionit cezarian u shoqëruan me një rrezik më të madh për lindjen e foshnjeve dhe komplikimet neurologjike tek ato, transmeton Gazeta Shneta.

“Është e rrallë,” pranoi autori i studimit Dr Amos Grunebaum, shefi i lindjes dhe ofrimit në spitalin e Neë York-Presbyterian / Ëeill Cornell Medical Center në Neë York City. “Por kur ndodh, është shkatërruese dhe në një spital, një operacion cezarian është në dispozicion shumë shpejt, për të shpëtuar nënën dhe foshnjën. Kjo është e pamundur vetëm në shtëpi”.

Grunebaum paraqiti të gjeturat e së shtunës në Kongresin Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve në takimin vjetor në Uashington, D.C. Hulumtimet e paraqitura në takime janë konsideruar paraprake deri në botimin e një reviste të rishikuar.

Këshilla aktuale e ACOG-ut thotë se “spitalet dhe qendrat e lindjes janë vendosja më e sigurtë për lindjen”, duke pranuar që gratë kanë të drejtë të marrin vendimet e tyre të informuara mjekësisht se ku duhet të lindin fëmijën e tyre.

Dr. Evan Myers, profesor i obstetrikës dhe gjinekologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Dukës në Durham, N.C., vuri në dukje se një shekull i përparimeve obstetrike ka bërë që lindja e fëmijës të jetë një përvojë gjithnjë e më e sigurtë./Gazeta Shneta/