Një e treta e personave të shëruar nga Covid-19, bartën simptoma afatgjata të virusit të lëna pas

2021-02-22 në ora 22:28

Shumë pacientë me Covid të butë deri të moderuar mund të bëhen “bartës të gjatë”, të sëmundjes duke vuajtur simptoma muaj pasi pastrojnë infeksionin e tyre jo-kërcënues për jetën, tregon studimi i ri.

Rreth 33% e pacientëve me Covid të cilët kurrë nuk ishin të sëmurë aq sa të kërkonin shtrimin në spital vazhdojnë të ankohen muaj më vonë për simptoma si lodhje, humbje e nuhatjes ose shijes dhe “mjegullës së trurit”, zbuluan studiuesit e Universitetit të Washington shkruan WebMd përcjell Gazeta Shneta.

“Ne ishim të befasuar që një e treta e njerëzve me sëmundje të lehtë ende përjetojnë simptoma”, tha studiuese kryesor Jennifer Logue.

Ajo është një shkencëtare kërkimore në departamentin e shkencave mjekësore të Universitetit të Washingtonit për alergjinë dhe sëmundjet infektive në Seattle.

“Nëse kontraktoni koronavirus, ka shumë mundësi që të mund të përjetoni një efekt të zgjatur”.

Këto rezultate tregojnë pse të gjithë duhet të mbrojnë veten nga infeksioni i koronavirusit, duke pasur parasysh që 177 pacientë të zonës së Seattle të ndjekur në studim ishin relativisht të rinj dhe të shëndetshëm, tha Dr. Kristin Englund, një specialiste e sëmundjes infektive në Cleveland Clinic.

“Nuk duhet të përqendrohemi vetëm tek pacientët tanë të shtruar në spital” tha Dr. Englund.

“Ka shumë pacientë atje që ende mund të vazhdojnë të kenë këto simptoma të vazhdueshme dhe me të vërtetë që ndryshojnë jetën”.

Simptomat më të vazhdueshme midis pacientëve të Seattle-t ishin lodhja (14%) dhe humbja e nuhatjes dhe shijes (14%).

Mjegulla e trurit ose ankesat e kujtesës u raportuan në rreth 2% të pacientëve, por kjo po bëhet një nga simptomat më famëkeqe të bartësit të gjatë. /Gazeta Shneta/