Një në katër pacientë kishin këtë simptomë afatgjate të Covid-19, sipas studimit të fundit

2021-03-02 në ora 21:06

Ndërsa pandemia Covid hyn në vitin e dytë, fokusi është duke u zgjeruar nga mënyra për të parandaluar infeksionin dhe për të shpëtuar jetë në një periudhë afatshkurtër, e deri në mënyrën më të mirë për t’u kujdesur për pacientët që vuajnë nga efektet dobësuese, post-virale të “Covid të gjatë”.

Tani, një studim i ri ka identifikuar një simptomë që prek pothuajse një të katërtën e pacientëve që janë në rimëkëmbje nga virusi dhe është një që ju lehtë mund ta humbisni ose t’ia atribuoni atë diçkaje tjetër krejtësisht dhe ajo është rënia e flokut.

Humbja e flokëve është shumë më e zakonshme në mesin e bartësve të gjatë të Covidit shkruan Best Life përcjell Gazeta Shneta.

Studimi i cili u botua në revistën mjekësore britanike The Lancet në janar, u bazua në analizën e studiuesve të simptomave afatgjata të Covid të regjistruara në Wuhan/Kinë, zona ku u shfaq për herë të parë Covid-19 në fund të vitit 2019.

Nga 1.733 pacientë të shtruar në spital, studiuesit zbuluan se lodhja ishte “simptoma kryesore afatgjate” e atyre që kishin qenë të sëmurë me virusin.

Sidoqoftë, një efekt tjetër i çuditshëm ishte gjithashtu mjaft i përhapur si rënia e flokëve.

Gjashtë muaj pasi ishin sëmurë për herë të parë me Covid, studiuesit ndoqën pacientët për t’iu përgjigjur pyetësorëve, t’i nënshtroheshin një ekzaminimi fizik dhe testeve të gjakut.

Në atë moment, 63 përqind po përjetonin lodhje ose dobësi të muskujve dhe 26 përqind raportuan probleme me gjumin, ndërsa 22 përqind thanë se kishin pësuar rënie të flokëve.

Poashtu, autorët e raportit shkruanin se humbja e flokëve kishte më shumë të ngjarë të prekte gratë si një simptomë e gjatë Covidit, ndërsa ato ishin gjithashtu më të ndjeshme ndaj rënies së përgjithshme fizike ose lodhjes, si dhe problemeve të frymëmarrjes pas aktiviteteve  të përditshme.

Gratë gjithashtu duket se vuanin më ashpër nga “probleme të vazhdueshme psikologjike” në lidhje me sëmundjen e tyre. /Gazeta Shneta/