Njerëzit që flenë shumë mund t’a zhvillojnë këtë sëmundje, e cila konsiderohet shqetësuese nga mjekët

2017-04-25 në ora 17:58

Sëmundja e Alzheimerit prek miliona njerëz dhe numrat pritet të rriten. Studimet e reja sugjerojnë se mund të ketë një lidhje midis gjumit të zgjatur dhe rrezikut të çmendurisë.

Një studim i ri në shkallë të gjerë sugjeron që njerëzit me modele të gjata të gjumit mund të kenë një rrezik në rritje të zhvillimit të çmendurisë.

Hulumtimi u udhëhoq nga Dr. Sudha Seshadri, profesor i neurologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Bostonit (BUSM) shkruan Natural News, transmeton Gazeta Shneta.

Për këtë studim, një numër i madh i të rriturve të regjistruar në FHS iu kërkua që të raportojnë për sa kohë ata zakonisht flinin për një natë. Studiuesit pastaj ndjekën klinikisht pjesëmarrësit për 10 vjet për të parë se kush e zhvilloi sëmundjen e Alzheimerit dhe forma të tjera të çmendurisë.

Hulumtuesit e BUSM-it pastaj shqyrtuan të dhënat e mbledhura për kohëzgjatjen e gjumit dhe llogarisnin rrezikun e zhvillimit të çmendurisë.

Ekipi gjeti se njerëzit që flenë rregullisht për 9 orë ose më shumë kishin dy herë më shumë gjasa të zhvillonin Alzheimer brenda 10 viteve, krahasuar me ata që vazhdimisht flinin më pak se 9 orë.

Përveç kësaj, siç shpjegon autori kryesor i studimit, arsimi duket se po luan një rol në heqjen e rrezikut nga çmenduria.

Mbi 46 milionë njerëz jetojnë me çmenduri në mbarë botën dhe numri pritet të pothuaj trefishohet deri në vitin 2050./Gazeta Shneta/