OBSH thotë se “gjithnjë e më shumë” të rinj po vdesin nga koronavirusi

2020-04-04 në ora 16:00

Zyrtarët e Organizatës Botërore të Shëndetit paralajmëruan të premten se çdo herë e më shumë të rinj po sëmuren në mënyrë kritike dhe po vdesin nga koronavirusi që tani u përhap në çdo vend të botës.

“Ne po shohim gjithnjë e më shumë individë të rinj që janë duke kaluar një sëmundje të rëndë”, tha Dr. Maia Van Kerkhove, në një koncerencë, transmeton Gazeta Shneta.

“Ne kemi parë disa të dhëna nga një numër vendesh në Evropë, ku njerëzit të moshës më të re kanë vdekur. Disa nga ata kanë pasur kushte themelore, por disa jo”, shtoi ajo.

Sipas saj, mbetet akoma e panjohur pse te disa persona virusi zhvillohet më rëndë kurse tek të tjerët më lehtë.

Shumica e njerëzve me sëmundje të rënda në kujdesin intensiv kanë tendencë të jenë më të moshuar ose kanë kushte themelore, tha ajo.

“Por, ajo që ne po shohim në disa vende është se ka individë që janë në të 30-tat e tyre, në të 40-tat, në të 50-tat dhe kanë vdekur”, tha Kerkhove.

“Është gabim të besosh që virusi prek rëndë njerëzit e moshuar dhe ata me kushte themelore”, shtoi Dr. Mike Ryan, drejtor ekzekutiv i programit të urgjencave në OBSH.

Në Itali, një nga shpërthimet më të mëdha në botë, 10% deri në 15% të të gjithë personave që marrin kujdes intensiv janë nën 50 vjeç. Në Kore, një në gjashtë vdekje kanë qenë njerëz nën moshën 60 vjeç.

Ryan përsëriti se sa e rëndësishme është për të rinjtë të marrin masa për të parandaluar përhapjen e virusit, jo vetëm për të mbrojtur vetën por edhe për të përmirësuar përhapjen dhe për të mbrojtur të tjerët që janë më të prekur.

OBSH ka paralajmëruar më parë se virusi mund të infektojë të rinjtë dhe, megjithëse mund të jetë më pak i zakonshëm, ai gjithashtu mund të zhvillohet në një sëmundje të rëndë dhe të rrezikshme për jetën.

Muajin e kaluar, zyrtarët e shëndetit botëror iu referuan një studimi në Kinë që shqyrtoi 2,143 raste të fëmijëve me COVID-19 të konfirmuar ose të dyshuar që ishin raportuar në Qendrat Kineze për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve midis 16 janarit dhe 8 shkurtit.

Ky studim tregoi se më shumë se 90% e rasteve ishin raste asimptomatike, të buta ose të moderuara. Sidoqoftë, gati 6% e rasteve të fëmijëve ishin të rënda ose kritike, krahasuar me 18.5% tek të rriturit./GazetaShneta/