Pasi ta shihni këtë video, kurrë më nuk do të vendosni telefonin tek koka kur flini

2017-07-03 në ora 19:19

Sipas një hulumtimi nga Brigham dhe Spitali i Grave në Boston, Massachusetts, çfarë analistë kanë ardhur përpara tani është mahnitëse dhe mjaft shqetësuese. Shikimi në laptop, telefona të mençur ose televizor para shtratit e bën më të vështirë rënien në gjumë, si dhe efektet e vigjilencës të nesërmen.

r. Anne-Marie Chang, një neuroshkencëtare partnere në Divizionin e Gjumit dhe Çrregullimet Circadian të BWH, e cila ishte një bashkë-krijuese në studim, tha se ata e dinë nga puna e kaluar se drita nga ekranet gjatë natës ndryshon përgjumjen dhe gatishmërinë dhe bën shtypjen e melatoninës.
Studimi analizoi 12 anëtarë që lexonin në një iPad për katër orë para shtratit për pesë ditë me rradhë, një procedurë që u shpërndahet me libra të shtypur. Për disa, kërkesa u ndërrua: Ata filluan me libra të shtypur dhe u vendosën në iPads. Lexuesit e iPad morën më shumë kohë për të fjetur, ndiheshin më pak të lodhur gjatë natës dhe kishin gjumë të shkurtër REM në kontrast me lexuesit e librit.

Videoja më poshtë, tregon se përveç gjumit, rrezet e Wi-Fi janë në gjendje të shkatërrojnë mutacionet dhe farat e bimëve.