Pasta e dhëmbëve me fluoride – a është e sigurt për fëmijët

2019-12-02 në ora 15:26

Janë ngritur shqetësime nëse përdorimi i pastës së dhëmbëve me fluor është i sigurt për fëmijët .

Shoqata Stomatologjike Amerikane nuk e rekomandon përdorimin e saj për fëmijë. Sidoqoftë, fëmijët mund të jenë më të prirur për komplikime që lidhen me marrjen e tepërt të fluorit sesa të rriturit shkruan parenting.firstcry, trasnmeton GazetaShneta.

Kjo për shkak se dhëmbët e tyre në zhvillim janë më të prekshëm ndaj dëmtimit të shkaktuar nga fluori i tepërt.

Çfarë është fluori?

Fluori është një mineral natyral që gjendet në koren e tokës. Gjendet natyrshëm në ujin, tokën dhe ajrin tonë. Përdoret në pastat e dhëmbëve dhe furnizimin me ujë, sepse ka përfitimet e mëposhtme:

-Parandalon prishjen e dhëmbëve dhe zgavrat.

-Fortifikon smaltin e dobët të dhëmbëve dhe zvogëlon humbjen e mineraleve nga ai.

-Ndihmon në riparimin e dëmtimit të dhëmbit të shkaktuar nga acidi.

-Redukton bakteret.

Pasta e dhëmbëve me fluoride ka një sasi më të madhe të fluorit, sesa uji i fluorizuar dhe për këtë arsye, nuk duhet të gëlltitet. Por, pse një sasi e lartë e fluorit shkakton dëm? Ashtu si çdo shtesë vitamine ose minerale, çdo gjë që është në sasi të lartë mund të shkaktojë më shumë dëm sesa të mira.

A është e sigurt për  të përdorin pastën e dhëmbëve me fluoride?

Ka pasur debate nëse fluori është i sigurt për të vegjlit. Po kjo është. Sidoqoftë, është rekomanduar që të përdorni një pastë dhëmbësh fluoride që ka një vulë pranimi nga autoritetet përkatëse mjekësore në vendin tuaj./GazetaShneta/