Përmbajtësit e kësaj pije të gazuar që po konsumohet çdo ditë, po shkaktojnë kancerin

2017-07-07 në ora 16:57

Kur Qendra për Shëndetin e Mjedisit nxorri rezultatet e testimit duke treguar se Pepsi qëllimisht mbulonte praninë e niveleve të larta të Mel-Mel në pije të gazuara në vitin 2013, kompania mohoi praninë e këtij kimike në pije dhe faktin se ajo ishte e rrezikshme. 4-Mel, e cila është shkurtesë për 4-Metilimidazol, është një përbërës që është formuar në prodhimin e ngjyrosjes së karamelit, dhe është një kancerogjen i njohur.

Që atëherë, krijuesi i pijeve kabë luftuar kundër përmbushjes së kërkesave të shtetit të Kalifornisë për të vendosur një etiketë paralajmëruese për kancerin në pijet që përmbajnë përbërësin, të cilët përfshijnë jo vetëm Pepsi, por edhe Diet Pepsi dhe Pepsi One, sipas Natural News.

Tani, një zgjidhje në një padi kundër klasës kundër Pepsi ka fituar miratimin paraprak nga një gjyqtar federal në Kaliforni. Si pjesë e zgjidhjes së propozuar, Pepsi ka rënë dakord të sigurojë që nivelet e saj 4-mel të ngjyrave të karamelit të mos i kalojnë 100 pjesë për miliardë, në produktet që janë duke u shitur anembanë botës, transmeton Gazeta Shneta.

Gjigandi i pijeve të gazuara gjithashtu u pajtua me këto masa në një padi tjetër që u vendos në një gjykatë shtetërore të Kalifornisë vitin e kaluar. Zgjidhja e re, megjithatë, zgjeron shtrirjen e këtyre masave nga Kalifornia në të gjithë vendin.

Ngjyrosja e karameleve që shkaktojnë kancerin në Pepsi nuk është e vetmja arsye që konsumatorët duhet të largohen nga ajo. Pijet e gazuara gjithashtu besohet të jenë pas epidemisë së obezitetit.

Një studim i UCLA zbuloi se të rriturit që konsumonin pije me sheqer, si një pije të gazuar çdo ditë, kishin një gjasë 27 përqind më të lartë për t’u klasifikuar si obezë sesa ata që nuk pinë pije të tilla.

Kujdes nga ajo çfarë po konsumoni! /Gazeta Shneta/