Pfizer, BioNTech, Moderna fitojnë 1000 dollarë çdo sekondë, sipas një analize të fundit

2021-11-22 në ora 11:27

Pfizer, BioNTech dhe Moderna po bëjnë fitime të kombinuara prej 65,000 dollarësh çdo minutë nga vaksinat e tyre shumë të suksesshme kundër COVID-19 ,ndërsa vendet më të varfra në botë mbeten kryesisht të pavaksinuara, sipas një analize të re.

Kompanitë kanë shitur shumicën dërrmuese të dozave të tyre në vendet e pasura, duke i lënë vendet me të ardhura të ulëta në baltë, tha ‘Aleanca Popullore e Vaksinave’, një koalicion që bën fushatë për akses më të gjerë në vaksinat e COVID, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Kjo aleancë vlerëson se treshja do të ketë fitime para taksave prej 34 miliardë dollarë këtë vit mes tyre, që arrin në mbi 1,000 dollarë në sekondë, 65,000 dollarë në minutë ose 93,5 milion dollarë në ditë.

“Është e turpshme që vetëm disa kompani po bëjnë miliona dollarë fitime çdo orë, ndërkohë që vetëm dy përqind e njerëzve në vendet me të ardhura të ulëta janë vaksinuar plotësisht kundër koronavirusit,” tha Maaza Seyoum e Aleancës Afrikane dhe asaj Popullore të Vaksinave.

“Pfizer, BioNTech dhe Moderna kanë përdorur monopolet e tyre për t’i dhënë përparësi kontratave më fitimprurëse me qeveritë më të pasura, duke lënë jashtë në të ftohtë vendet me të ardhura të ulëta.”

Pfizer dhe BioNTech kanë dorëzuar më pak se një përqind të furnizimeve të tyre totale në vendet me të ardhura të ulëta ndërsa Moderna ka dorëzuar vetëm 0.2 përqind, tha PVA.

Aktualisht, 98 për qind e njerëzve në vendet me të ardhura të ulëta nuk janë vaksinuar plotësisht.

Veprimet e tre kompanive janë në kontrast me AstraZeneca dhe Johnson & Johnson, të cilat siguruan vaksinat e tyre në baza jofitimprurëse, megjithëse të dyja kanë njoftuar se parashikojnë përfundimin e kësaj marrëveshjeje në të ardhmen ndërsa pandemia të ketë mbaruar. /Gazeta Shneta/