Pirja e alkoolit mund t’i reduktoj të rrahurat e zemrës

2017-04-30 në ora 19:14

Pirja e sasive të mëdha të alkoolit mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të ritmeve anormale të zemrës të quajtur aritme kardiake, thotë një studim.

Hulumtuesit bazuan gjetjet e tyre në pijet që morën pjesë në Oktoberfest të Mynihut në Gjermani.

Ata thonë se gjetjet janë të rëndësishme sepse mendohet se aritmet nganjëherë mund të çojë në fibrilim atrial, një gjendje në të cilën zemra mund të parregullsohet dhe që mund të çojë në pasoja më serioze si dështimi i zemrës shkruan Webmd, transmeton Gazeta Shneta.

Studiuesit thonë se sindromi i zemrës së pushimeve – në të cilin njerëzit pa ndonjë histori të problemeve të zemrës zhvillojnë aritmi – kanë qenë më parë të lidhura me pirjen e alkoolit në sasi të tepërta për një periudhë të shkurtër kohore.

Studiuesit nga Spitali Universitar Mynih zgjodhën Festivalin e Tetorit si një ngjarje ideale për të hulumtuar për pirjen ‘pa kontrollë’. Në vitin 2015, viti i hulumtimit u krye, 5.9 milionë vizitorë shkuan në festival dhe zbarkuan 7.5 milionë litra birrë në organizmin e tyre.

Disa prej vizitorëve të festivalit nuk kishin pirë alkool, ndërsa të tjerët kishin pirë sasinë maksimale të lejuar nga rregullat e studimit, që ishte 3 g alkool për kilogram gjaku.

Ata thonë se arritja e atij niveli të dehjes do të kërkonte që një person të pinte nga 6 deri në 10 litra birrë, varësisht nga madhësia, metabolizmi dhe nëse kishin ngrënë më parë.

Mesatarisht, burrat pinë pothuajse 3 herë më shumë alkool sa gratë. Ata që pinë më së shumti ishin njerëz të moshës midis 37 dhe 48 vjeç.

Hulumtuesit monitoruan aktivitetin e zemrës duke përdorur një elektrokardiogram portativ (EKG).

Prevalenca e aritmisë në popullatën e përgjithshme vlerësohet në mes të 1% dhe 4%.

Megjithatë, studiuesit gjetën aritme kardiake në 30.5% të personave që kishin pirë birrë në Oktober të Mynihut./Gazeta Shneta/