Pirja e duhanit e gjysheve, të lidhura me tiparet e autizmit në mbesat e tyre

2017-04-27 në ora 19:14

Vajzat, gjyshet e të cilëve kanë tymosur duhan, kanë më shumë gjasa të shfaqin tipare të sjelljes të lidhura me autizmin, sugjeron një studim i ri në shkallë të gjerë.

Shkencëtarët në Universitetin e Bristolit analizuan informacion të detajuar mbi shëndetin dhe zhvillimin e 14.500 fëmijëve.

Ata gjetën se vajzat, gjyshjae nënës, e cila kishte pirë duhan gjatë shtatzënisë, 67 për qind kishin më shumë gjasa të tregojnë tipare të caktuara, siç janë aftësitë e dobëta të komunikimit shoqëror dhe sjelljet e përsëritura.

“Ne ishim të intriguar përse autizmi duket të jetë duke mbledhur më shumë përhapje. Pirja e duhanit të përgjithshëm, sidomos pirja e duhanit të grave në shtatzëni, erdhi në kulmin e Luftës së Dytë Botërore “, tha Jean Golding, bashkëautor i studimit.

Profesor Golding tha për The Independent se hulumtimet e mëparshme në kafshë kanë treguar efektet e faktorëve të mjedisit, si ekspozimi ndaj tymit të duhanit, i cili depërtonte në linjat e familjes./Gazeta Shneta/