Pirja e këtij llojit të duhanit rrit edhe më shumë rrezikun e kancerit të mushkërive

2017-05-22 në ora 08:29

Hulumtimet e reja shokuese kanë zbuluar se duhanpirësit janë më të prekshëm ndaj formës më të zakonshme të kancerit të mushkrive nëse zgjedhin si opsion këtë lloj cigaresh.

Shumë duhanpirës pinë në cigare “të lehta”, duke besuar se kjo është një alternativë e shëndetshme.

Por tani shkencëtarët kanë pohuar se cigaret e lehta me filtra të ventiluar mund të kenë bërë që duhanpirësit të jenë më në rrezik të zhvillojnë formën më të zakonshme të kancerit të mushkërive – adenokarcinoma, transmeton Gazeta Shneta.

Hulumtuesit kanë studiuar pse norma e adenokarcinomës, një kancer që ndodh thellë në mushkëri, është rritur gjatë 50 viteve të fundit.

Gjatë të njëjtës periudhë, numri i njerëzve që zhvillonin forma të tjera të kancerit të mushkërive kishte rënë në raport me më shumë duhanpirës që braktisin duhanin.

Rezultatet konfirmuan atë që shumë ekspertë të shëndetit kishin dyshuar gjatë.

Kishte një “marrëdhënie të qartë” midis rritjes së normave të adenokarcinomës dhe kërkesës më të madhe për cigaret e lehta.

Studiuesit thonë se rregullatorët siç është Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Drogave (FDA) tani duhet të ndërmarrin veprime për të ndaluar përdorimin e vrimave të ventilimit të filtrave në cigare.

Shkencëtarët kryen një analizë të thellë të literaturës kërkimore përfshirë studimet klinike, studimet epidemiologjike dhe hetimet toksilogjike të cilat përfshinin dokumentet e brendshme të duhanit./Gazeta Shneta/