Placenta Akreta, gjithçka që një grua shtatzënë duhet të dijë

2018-08-11 në ora 19:53

Placenta Akreta është një komplikacion serioz, kërcënues për jetën, që është në rritje në mbarë botën, veçanërisht pasi prerjet cezariane janë bërë gjithnjë e më të zakonshme gjatë dekadave të fundit.

Nëse diagnostikohet me kohë, megjithatë, kjo gjendje nuk do të thotë që nuk mund të keni një fëmijë të shëndetshëm. Pra, çfarë saktësisht është placenta akreta – dhe çfarë duhet të dini për këtë?

Placent akreta ndodh kur placenta bashkëngjitet shumë fort në muret e mitrës. Normalisht, placenta i bashkëngjitet murit të mitrës gjatë shtatzënisë, por shkëputet lehtësisht gjatë lindjes.

Kur ndodh akreta, enët e gjakut dhe indet e tjera të placentës rriten më thellë në indet e mitrës, të cilat mund të shkaktojnë gjakderdhje gjatë tremujorit të tretë dhe ndoshta hemorragji të rrezikshme (humbje gjaku) gjatë lindjes, transmeton Gazeta Shneta.

Nëse placenta depërton edhe më tej në murin e mitrës, duke arritur në muskul, quhet placenta increta. Nëse rritet gjatë gjithë rrugës përmes murit të mitrës, ajo quhet placenta percreta.

Gratë që kanë pasur një ose më shumë dërgesa të mëparshme të operacioneve cezariane janë në një rrezik në rritje për akreditimin e placentës për shkak të dhëmbëve të murit të mitrës.

Nëse gjendja është diagnostikuar në kohë, ju dhe praktikuesi juaj i kujdesit shëndetësor duhet të zhvilloni një plan lindjeje që ju mundëson dërgimin më të sigurt për ju dhe fëmijën tuaj, së bashku me një plan emergjence për një dërgim spontan emergjent./Gazeta Shneta/

– Kliko këtu për t’u informuar me testin që duhet ta bëjë secila nënë shtatzënë për të konfirmuar se shëndeti gjenetik i foshnjës në ardhje është në rregull.