Placenta gjatë shtatëzanisë, mund të sjell disa komplikime për nënën dhe foshnjën në rritje

2020-05-22 në ora 18:58

Placenta luan një rol mjaft të rëndësishëm në shëndetin e grave shtatëzëna dhe fetusit të tyre.

Kemi thënë se është një organ që bashkohet me pjesën e brendshme të mitrës gjatë shtatëzanisë shkruan VeryWellFamily.

Ndërsa, kordoni i kërthizës e lidh fetusin me placentën në mënyrë që lëndët ushqyese, gjaku dhe oksigjeni të mund të arrijnë tek fetusi nga nëna përcjell Gazeta Shneta.

E në anën tjetër ndihmon gjithashtu në largimin e mbeturinave nga gjaku i fetusit.

Placenta është ajo që prodhon edhe hormone që lidhen me shtatzëninë, si gonadotropina korionike humane (hCG), progesteroni dhe estrogjeni.

Gjatë shtatëzanisë, një placentë tipike do të ngjitet në pjesën e brendshme të mitrës, zakonisht në pjesën e sipërme, larg nga qafa e mitrës.

Mund të ngjitet në pjesën e përparme ose të pasme, gjë që është normale — por nëse fillon të mbulojë zonën afër qafës së mitrës, ky është një problem.

Abstruksioni i placentës ndodh kur placenta ndahet nga muri i mitrës para lindjes, kjo mund të jetë e pjesshme ose e plotë.

Kur kjo ndodh, oksigjeni dhe furnizimi me lëndë ushqyese për fetusin zvogëlohet ose ndërpritet, dhe hemorragjia mund të ndodhë tek nëna.

Shenjat e një prishje të mundshme mund të përfshijnë gjakderdhje vaginale, dhimbje barku, dhe kontraktime.

Placenta previa është një gjendje në të cilën placenta mbulon të gjithë ose një pjesë të qafës së mitrës, e cila është hapja e mitrës.

Nëse kjo gjendje ndodhe gjatë shtatzanisë së hershme ose tremujorit të dytë, është akoma e mundur që të korrigjohet.

Kur ndodh në tremujorin e fundit ose më vonë në shtatzëni, kjo bëhet një shqetësim.

Kjo është e rrezikshme sepse ndërsa afroheni më shumë me fillimin e lindjes, qafa e mitrës hollohet vazhdimisht.

Placenta ose enët e gjakut në placentë mund të dëmtohen, duke shkaktuar hemorragji.

Gjakderdhja vaginale është simptoma më e zakonshme, dhe një ultratinguj mund të përcaktojë nëse previa e placentës është e pranishme./Gazeta Shneta /