Prerja cezariane po mundëson lindjen e bebeve me kokë të madhe që po e ndryshojnë evolucionin e njeriut

2017-03-08 në ora 18:37

Prerja cezariane ka qenë në rritje për dekada të tera, dhe tani përbën më shumë se 30 për qind të të gjitha lindjeve në Shtetet e Bashkuara.

Një studim i ri intrigues i publikuar së fundmi në Austri, sugjeron se prerja cezariane është bërë më e zakonshme, dhe se kjo mund ta ndryshojë mënyrën e evolucionit të njeriut.

Tash, më shumë foshnje po lindin me koka që janë shumë të mëdha për legenin e nënës… që çon, sipas kësaj teorie, në përdorimin e më shumë prerjeve cezariane, transmeton Express.

Pse?

Para se prerja cezariane të përdorej më të madhe në lindje, foshnjat e mëdha dhe nënat e tyre me legen të ngushtë kanë pasur mundësi të mira për të vdekur gjatë procesit të lindjes – që do të thotë se gjenet e tyre nuk kanë ardhur në këtë jetë.

Hulumtuesit besojnë se i ashtuquajturi “fetopelvic disproportion” vazhdon të rrihet (që do të thotë se, më shumë foshnje e kanë më të vështirë që linden përmes legenit të nënës së vet), e niveli i përdorimit të prerjes cezariane do të rritet – edhe pse ata paralajmërojnë se në këtë moment kjo është thjesht teori matematikore.

“Më sa di unë, kjo nuk është shfaqur akoma në bazë të testeve dhe provave,” ka thënë Philipp Mitterocker, hulumtues i këtij studimi dhe biologjist i evolucionit në Universitetin e Vjenës.