Produktet higjienike gjatë shtatzënisë shkaktojnë defekte tek bebet

2018-08-18 në ora 10:24

Hulumtimi i ri konstaton se dy komponimet kimike që zakonisht gjenden në pastrimin e shtëpive dhe në produktet e higjienës personale shkaktojnë defekte të lindjes.

Autori i parë i studimit, i botuar në revistën “Kërkimet e defekteve të lindjeve “, është Terry Hrubec, profesor i asociuar i anatomisë në VCOM.

Për shkak të përbërjes së tyre antimikrobike dhe antistatike, këto produkte përdoren në mënyrë rutinore si dezinfektues në formën e produkteve të pastrimit të shtëpisë, pastrues detergjentesh, dhe zbutës të rrobave.

Ato përdoren gjithashtu si ruajtës në produktet e higjienës personale, të tilla si shampon, kondicioner dhe pika të syve, transmeton Gazeta Shneta.

Fakti që defektet e lindjes mund të shihen kur vetëm babai është i ekspozuar do të thotë se ne duhet të zgjerojmë fushën tonë të kujdesit prenatal për të përfshirë edhe babain. Ne gjithashtu kemi vërejtur defekte të lindjes në brejtës për dy breza pas ndalimit të ekspozimit.

“Që nga hulumtimi i brejtësve është standardi i artë në shkencat biomjekësore, kjo ngre një flamur të madh të kuq që këto kimikate mund të jenë toksike edhe për njerëzit”, shton në fund autorja e studimit./Gazeta Shneta/