Pse kur kemi marramendje na duket sikur po sillemi

2018-08-20 në ora 12:20

Marramendja nuk është një sëmundje, por një simptomë e çrregullimeve të tjera mjekësore dhe ka mbi 350 kushte që mund ta shkaktojnë.

Pas dhimbjes së kraharorit dhe lodhjes, marramendja është një nga kushtet më të zakonshme që njerëzit i drejtohen mjekut dhe trajtimi i saj varet nga shkaqet dhe simptomat.

Shfaqja e marramendjes, thonë ekspertët, krijon një iluzion të lëvizjes. Shpesh është një ndjenjë që i gjithë mjedisi është duke lëvizur dhe shoqërohet me simptoma shumë të pakëndshme, të tilla si të përzier dhe të vjella, transmeton KosovaPress

Pacientët zakonisht ankohen për marramendje dhe nuk kanë ndjenjën e rotacionit, por vetëm kanë një ndjenjë të paqëndrueshmërisë.

Në të gjitha rastet kur dikush ankohet të ketë një marramendje, është e nevojshme që të ketë informacione të detajuara mbi të cilat zakonisht do të jetë e mundur të përcaktohet se çfarë lloji është.

Problem psikologjik

Marramendja mund të ketë një numër të madh shkaqesh dhe një rishikim duhet të përgjigjet në pyetjen themelore nëse shkaktohet nga një çrregullim në të ashtuquajturin veshin e brendshëm, apo është një çrregullim i sistemit nervor qendror ose ndoshta një problem psikologjik që ka çuar në një ndjenjë jostabiliteti.

Analiza e hollësishme

Te të moshuarit, shumë shpesh është një çrregullim i qarkullimit të gjakut të tru, por që mund të trajtohet me sukses me disa procedura terapeutike. Te të rinjtë, një ndjenjë e marramendjes gjithashtu mund të jetë pjesë e një çrregullimi ankthi që nganjëherë kërkon trajtim me rekomandimin e një psikiatri.

Në çdo rast, kërkohet një analizë e hollësishme e të gjitha simptomave dhe ekzaminimit fizik, në bazë të të cilit do të përcaktohet shkaku.

Ushtima e pranishme

Te marramendja e vërtetë, shkaku i çrregullimit është zakonisht në veshin e brendshëm, ndërsa në çrregullime të tjera është sëmundja më e zakonshme neurologjike, kardiologjike ose ndonjë sistem tjetër.

Nëse marramendja është e papritur, me  prani të zhurmës në vesh, dyshohet kryesisht për një sëmundje të veshit të brendshëm. Nëse zhvillimi është gradual dhe simptoma të tjera shprehen, shkaku zakonisht është përtej veshit.

Sulmi në tru

Vertigo i shkaktuar nga ndryshimet në sistemin nervor qendror është më së shpeshti i lidhur me shenja të tjera të tilla si çrregullimet bipolare, çrregullimet e të folurit dhe shpërthimet motorike.

Çrregullimet mund të shprehen herë pas here ose përgjithmonë, gjë që tregon përsëri një shkak të mundshëm. Megjithëse marramendja në shumicën e rasteve nuk është e rrezikshme, por mund të jetë një simptomë e një sulmi në tru.

Kur duhet shqetësuar

Një marramendje e papritur mund të jetë gjithashtu një sulm në tru, por goditja është arsye e rrallë e marramendjes. Në këto raste, ka edhe simptoma të tjera pasuese, të tilla si paaftësia për të ecur dhe çrregullim në të folur. Në këto raste pacientët duhet të dërgohen në spital, ku do t’u jepet ndihma adekuate.

Ndihma e parë

– Në rast të goditjes së papritur të marramendjes së rëndë, është mirë që menjëherë të uleni ose të shtriheni

– Pini lëngje

– Nëse marramendja bëhet e shpeshtë, kërkoni ndihmë mjekësore

– Kontaktoni mjekët nëse marramendja shoqërohet nga çrregullime të të folurit, muskujve të dyanshëm ose të dobët të fytyrës dhe gjymtyrëve

– Pas trajtimit diagnostik, mjeku do të përcaktojë nëse është e nevojshme për të trajtuar sëmundjen që shkakton simptomat e marramendjes