Pse njëri binjak mund të jetë më i vogël se tjetri – përgjigja mund të qëndrojë tek placenta

2020-06-13 në ora 22:27

Kur fëmija lind i vogël, shpesh i atribuohet kjo gjendje faktorëve gjenetikë ose faktorëve të rrezikut të nënës si ushqimi i dobët ose pirja e duhanit.

Por një studim i realizuar në binjak i udhëhequr nga studiuesit e Spitali të Fëmijëve – Boston tani zbulon se transporti i ngadaltë i oksigjenit nga nëna tek fëmija përtej placentës parashikon rritje të ngadaltë të fetusit, si dhe një tru dhe mëlçi më të vogël shkruan MedicalXpress.

Studimi i botuar në ‘Raportet Shkencore’ është i pari që ka bërë një lidhje të drejtpërdrejtë midis rezultateve të lindjes dhe transportit placental të oksigjenit përcjell Gazeta Shneta.

Duke studiuar binjakët identikë, studiuesit ishin në gjendje unike për të kontrolluar si për faktorët gjenetikë ashtu edhe për faktorët e rrezikut të nënës.

Edhe pse binjakët identikë gjithashtu ndajnë një placentë, ajo është e ndarë në ‘dy ndarje të veçanta’, dhe njëra mund të jetë më e shëndetshme se tjetra.

“Placenta luan një rol kryesor në zhvillimin e fetusit dhe shëndetin e nënës”, thotë Dr. David Weinberg.

“Të kuptuarit se si funksionon është thelbësore për zhvillimin e ndërhyrjeve për të përmirësuar shëndetin e nënave dhe foshnjeve të tyre”. /Gazeta Shneta/